Sernik kawowo-czekoladowy

DSC_0003Nowy Rok już przywitaliśmy, więc i ja witam ten Nowy wspaniały Rok słodkim wpisem 🙂

Po hucznych zabawach niektórzy już myślą o zrzuceniu zbędnych kilogramów więc dbają o siebie jak tylko mogą, już odwiedzają siłownie i robią zabiegi odchudzające, a ja stwierdziłam co ma być to będzie, więc przygotowałam dla Was przepis bezglutenowy i bez cukrowy żeby była również porcja magnezu i kofeiny i co najważniejsze wszystkim Wam smakowało.

Nowy Rok to nowe postanowienia, nowa droga, realizacja założonych celów i plan działania. Więc wszystkich Wam życzę abyście w tym Nowym Roku odkryli swoją kreatywność i możliwości do działania i możecie o tym pomyśleć jedząc to cudo 🙂

A więc nie ma na co czekać tylko bierzemy się do pracy…. Co nam będzie potrzebne?

 

Składniki na spód: Foremka 24cm okrągła

  • tabliczka gorzkiej czekolady 70%-80% (bez cukru)
  • 200g ciasteczek maślanych bezglutenowych lub herbatników bezglutenowych
  • 50 g masła

 

Składniki na masę:

  • wiaderko sera 500g (polecam ser Wieluński lub inny sprawdzony przez Was)
  • opakowanie serka mascarpone 250 g
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 filiżanka espresso lub 1 szklanka kawy
  • 4 łyżki kakao
  • tabliczka ciemnej czekolady
  • 2 jajka
  • kubeczek gęstej śmietany 18%
  • ziarenka kawy, kakao i płatki czekolady do dekoracji

 

Przygotowanie spodu:

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, również boki. Rozpuścić tabliczkę czekolady i masło na małym ogniu, dodać pokruszone herbatniki. Powstałą masą wyłożyć foremkę i wstawić na do lodówki na czas przygotowania masy.

 

Przygotowanie masy:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, odstawiamy do przestygnięcia. Po chwili dodajemy espresso lub kawę i mieszamy dokładnie. Jajka ubijamy z ksylitolem lub erytrytolem na gładką puszystą masę. Przekładamy do malaksera i dodajemy ser, mascarpone, śmietaną i ucieramy na gładką masę. Dodajemy kakao oraz czekoladę rozpuszczoną z kawą, miksujemy następnie do dokładnego połączenia się składników.
Z lodówki wyciągamy wcześniej przygotowany spód i wylewamy na niego masę. Piekarnik rozgrzewamy do 195 stopni Celsjusza (opcja góra – dół) i pieczemy przez około 15 minut. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy jeszcze przez 30 minut. Następnie całkowicie ostudzić i włożyć do lodówki na minimum 40 minut. Przed podaniem udekorować wiórkami czekolady i posypać kakao i ziarenkami kawy.

Smacznego 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *