Meksykański pudding chilli i czekoladą

Wiosna już małymi krokami zaczyna zbliżać się do nas więc stwierdziłam, że czas zrobić coś lekkiego i delikatnego w smaku i jednocześnie bez glutenu żeby był dla każdego nawet dla tych osób, które mają problemy zdrowotne.

Deser jest kolorowy z nutką chilli, czyli troszeczkę dodałam pikanterii żeby rozgrzać nasze zmarznięte jeszcze po zimie ciała.

Owoce wybierajcie sami tak naprawdę według swojego gustu. Akurat w moim przypadku wybrałam kiwi, gdyż kojarzy mi się ze słońcem i meksykiem 🙂

Pudding robi się szybko tak na prawdę, więc Panowie poradzą sobie z nim doskonale. Jedyną długą czynnością jaką musimy zrobić to ugotowanie ryżu. Oczywiście wybierajcie dobrej jakości ryż i oczywiście bezglutenowy.

Opcją dodatkową jest fakt, że deser jest bez cukru i wegański. Czy mamy zdrowy deser i naturalną słodycz.

 

Składniki na 2-4 porcje:

  • 400-500 ml mleka roślinnego (w moim przypadku kokosowo-ryżowy)
  • 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli 
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Dekoracja:

  • czekolada gorzka 80% ze stewią
  • podprażone i posiekane orzechy włoskie
  • syrop klonowy do polania
  • owoce
  • prażony sezam

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki poza czekoladą włożyć do garnka z grubym dnem i gotować bez przykrycia przez 20 – 25 minut co jakiś czas mieszając do czasu, aż ryż będzie miękki, a zawartość garnka kleista i gęsta. 
  • Wtedy dodać do ryżu połamaną tabliczkę gorzkiej czekolady i bez przerwy mieszać – jeśli pudding będzie za gęsty dodać więcej mleka i dalej mieszać. 
  • Gotowy pudding przełożyć do miseczek lub szklanek i podawać z uprażonymi orzechami włoskimi oraz kilkoma kroplami syropu z agawy i owocami. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno następnego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *