Kokosowe kuleczki sezamowe

Kokos, sezam i do tego masło orzechowe….. Huhuhu, ale się rozmarzyłam i jeszcze wegańskie i bez cukru 🙂

Zdrowe trufle w wersji 1 tutaj akurat takie połączenie dla zdrowia. Cała kuchnia mi pachniała, że non stop robiłam się głodna i ledwo uratowałam parę kulek bo rozchodziły się jak przysłowiowe świeże bułeczki 🙂

Trufle nadają się na drogę, do szkoły do pracy jako przekąska, ale również na domową ucztę i z dobrą herbatką lub kawką smakują jeszcze lepiej.

Same kulki smakują najlepiej jak są dobrze schłodzone i najlepiej na drugi dzień, żeby smaki się przeżarły jak ja to mówię.

Co będzie nam potrzebne do przygotowania tych pyszności….

Składniki na 16-20 kulek:

  • ¼ szklanki sezamu
  • ¼ szklanki pestek słonecznika
  • ¾ szklanki wiórek kokosowych
  • 5 łyżek masła orzechowego (bez soli, bez cukru, bez oleju palmowego)
  • 4 łyżki syropu z agawy

Do dekoracji:

  • wiórki kokosowe
  • zmielone orzechy laskowe lub włoskie

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Potrzebujemy 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
  • Na pierwszą wysypujemy sezam i pestki słonecznika, na drugą wiórki kokosowe.
  • Pieczemy około 12 minut, z tym, że wiórki podpieką się szybciej i musimy uważać żeby się nie przypaliły.
  • Masło orzechowe z syropem z agawy mieszamy i dodajemy ziarna sezamu i pestki słonecznika oraz wiórki kokosowe.
  • Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładamy je na talerzu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiamy do lodówki na około 1h (do momentu, aż zaczną twardnieć).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *