Tort kokosowy

Tort kokosMamy okres już zimowy i niedługo Święta Bożego Narodzenia. Każdy zabiegany i dużo ma pracy, sama wiem po sobie i stwierdzam, że moja doba powinna mieć minimum 48h a nie tradycyjnie 24h.

Nie śmiejcie się, ale to prawda 🙂

Tort kokosowy przypomina mi właśnie zimę, puch śnieżny i kryjącą niespodziankę. Kto jest fanem kokosa będzie wiedzieć co mam na myśli. A jeszcze jak dodam płatki kokosowe do ozdoby będzie wyglądać jak z czasopisma i każdemu się uda, więc trzymam za każdego kciuki.

Święta to czas rodzinny, choinka, potrawy i unoszące się aromaty w powietrzu oraz możliwość spędzenia razem tych chwil. Chociaż dla mnie będą to pierwsze Święta Bożego Narodzenia bez mojego Pawła, ale cieszę się bo wiem, że mój Anioł Stróż jest zawsze ze mną i cieszy się z tego, że się realizuje. Paweł uwielbiał okres świąteczny i same święta, nigdy nie znikał z jego twarzy uśmiech i rozgrzewał swoim rozbrajającym uśmiechem innych i zarażał wręcz entuzjazmem i energią. Kto go znał wie o czym mówię 🙂

Więc kochani proponuję Wam ten deser, to ciasto nie tylko na okres świąteczny ale także możecie wykorzystać przepis na urodziny, imieniny, imprezę rodzinną lub nawet jeśli zaszalejecie i będziecie mieli na niego ochotę w tygodniu będziecie mieć piękny deser.

Sama go zrobiłam na własne urodziny i szukając pomysłu na coś wyjątkowego znalazłam inspirację na blogu www.cafebabilon.pl troszeczkę zmieniając go pode mnie ale wyszedł mega dobry !!! i oczywiście był jeszcze drugi tort czekoladowy zwany potocznie przez moich znajomych Masakratorem, ale przepis niedługo pojawi się w oddzielnym poście 🙂

Plusem tortu jest to, że jest w pełni bez pszenicy, bez laktozy i bez cukru.

Składniki na spód:
Tortownica 3 x 23 cm

  • 200g mąki kokosowej
  • 250g oleju kokosowego
  • 10 jajek
  • 350 ml mleka kokosowego płynnego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200g ksylitolu

 

Składniki na masę:

  • 200g nerkowców
  • 130 ml oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 2,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1,5 puszka (600 ml) mleka kokosowego schłodzonego (część biała stała)

 

Składniki na boki:

  • 3 puszki mleka kokosowego (schłodzonego) (część biała stała)
  • 4 łyżki cukru pudru z ksylitolu
  • szczypta wanilii w proszku
  • 2 paczki płatków kokosowych

 

Wykonanie:

Biszkopt:

  • Mąkę kokosową przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  • Olej kokosowy roztapiamy i studzimy. Następnie ucieramy go z ksylitolem. Cały czas ucierając dodajemy po 1 jajku, stopniowo dodajemy mleko kokosowe i mąkę z dodatkami. Wszystkie składniki muszą się połączyć do jednakowej konsystencji. Może wystąpić efekt, że ciasto będzie wyglądało jak zważone ale tak się dzieje przy połączeniu tych składników więc nie martwcie się.
  • Przygotowujemy foremki. Spód i boki najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Masę dzielimy na 3 części. Wykładamy masę i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza w termoobiegu. Po tym czasie studzimy.

Masa:

  • Nerkowce zalewamy gorącą wodą i moczymy 20 minut.
  • Po tym czasie umieszczamy je w malakserze lub innym urządzeniu miksującym. Dodajemy mleko kokosowe (stałą część), syrop z agawy i roztopiony olej kokosowy. Miksujemy wszystko do jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i znowu miksujemy.
  • Masą przekładamy przestudzone biszkopty.

Krem na boki:

  • Białą część mleka kokosowego ubijamy z cukrem pudrem z ksylitolu oraz wanilią. Schładzamy przez 1h.
  • Gdy masa jest już sztywna pokrywamy nią boki i górę tortu. Wyrównujemy i dekorujemy boki oraz górę płatkami kokosowymi.
  • Schładzamy jeszcze trochę w lodówce minimum 3h lub najlepiej całą noc wówczas tort będzie jeszcze smaczniejszy i chrupiący.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *