Pavlova w wersji mini

Któż z nas nie uwielbia bezy? Ja na pewno do nich należę, jednak nie jadam jej za często bo bym już całkiem nie odchodziła od stołu 😉

Beza co prawda jest czasochłonna jednak warto ją przygotować chociażby dla samej chrupkości i lekkości smaku.

Przepis na bezę nie jest skomplikowany tylko jest nam niezbędny do tego dobry robot kuchenny który odciąży nas i dobrze ubije masę, żeby była lśniąca i puszysta.

Zaczęłam przygodę z bezą od najprostszej wersji czyli mini, ale nie zawiera natomiast cukru. Przygotowałam ją na bazie ksylitolu (cukier brzozowy), żeby mogły ją również pałaszować osoby mające problemy zdrowotne głównie osoby z cukrzycą (też niech zasmakują słodyczy a już w szczególności zdrowszej).

Krem możecie również przygotować tradycyjny na bazie serka mascarpone, natomiast ja przygotowałam wersję wegańską kremu cytrynowego, który możecie wykorzystać jako bazę do innych słodkości.

A więc do dzieła…. Co będzie nam potrzebne ze składników…..

 

Składniki:

  • 5 białek jaj kurzych
  • szczypta soli
  • 180g ksylitolu
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Krem cytrynowym:

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • skórka i sok z 5 cytryn
  • 2 łyżki oleju kokosowego

 

Do dekoracji:

  • owoce
  • cukier puder z ksylitolu/syrop z agawy/syrop klonowy

 

Wykonanie:

Bezy (najlepiej przygotować 1 dzień wcześniej):

  • Dokładnie oddzielamy białka jaj. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę na średnich obrotach.
  • Po ubiciu zwiększamy prędkość na maksimum i dodajemy po 1 łyżce ksylitol. Ten proces jest długi ponieważ ksylitol musi się rozpuścić.
  • Po dodaniu ostatniej łyżki ksylitolu wlewamy powoli ocet jabłkowy i dodajemy po 1 łyżeczce przesianej mąki ziemniaczanej. Cały czas ubijamy. Piana ma być puszysta i lśniąca.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni Celsjusza (termoobieg).
  • Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub nakładamy łyżką na przygotowany papier do pieczenia i wyciskamy masę, formując ją w gniazda (spód i wyższe boki). Bezy umieszczamy w piekarniku.
  • Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120 stopni Celsjusza i wstawiamy je na 1,5 godziny (bezy wyjdą troszkę o konsystencji suchej lub gumowatej więc nie panikujcie, beza musi wystygnąć). Nie możemy otwierać drzwiczek od piekarnika, żeby pod żadnym pozorem nie dostało się powietrze do środka. Następnie wyciągamy bezy i zostawiamy w suchym i bezpiecznym miejscu do całkowitego wyschnięcia.

 

Krem cytrynowy:

  • W miseczce mieszamy dokładnie wodę z mąką ziemniaczaną. Do rondla wlewamy mleko kokosowe, wodę z mąką, następnie dodajemy skórkę i sok z cytryny, ksylitol, olej kokosowy.
  • Zagotowujemy wszystko na średnim ogniu, jednocześnie mieszając żeby nie robiły się grudki. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy nadal mieszając jeszcze tak 5 minut do momentu, aż masa zgęstnieje i stanie się gładka. Studzimy.
  • Na przestudzone bezy wykładamy krem cytrynowy i dekorujemy owocami i posypujemy cukrem pudrem z ksylitolu lub polewamy syropem z agawy lub klonowym.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *