Czekoladki w wersji wegańskiej

Ahhh ta czekolada, mogłabym ją jeść bez końca…. na szczęście zaczęłam eksperymentować i sama zaczęłam robić swoją czekoladę dla każdego.

A, że akurat preferuję najbardziej gorzką czyli ciemną czekoladę stwierdziłam, że czas wziąć sprawy w swoje ręce i oto powstały czekoladki w wersji zdrowej w pełni wegańskiej bez cukru i na oleju kokosowym.

Więc kto ma ochotę na zdrowe czekoladki ?

Łakocie przygotujecie tak na prawdę bardzo szybko, będzie potrzebny Wam do tego garnek oprócz składników, foremki sylikonowe i tylko czas chłodzenia będzie dłuższy, ale w tym czasie możecie przygotować sobie pyszny napój do picia lub gorącą herbatę.

A więc zaczynamy…


Czekoladki: 15 sztuk

  • 60g oleju kokosowego stałego
  • 4 łyżki kakao bez cukru
  • 2 łyżki cukru pudru z ksylitolu
  • bakalie i owoce do wyboru wg uznania

Wykonanie:

  • W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy na małym ogniu i po kolei dodajemy cukier puder (zmiksowany ksylitol), kakao i ciągle mieszamy. Podgrzewamy aż wszystko nam się rozpuści i będziemy mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy na bok.
  • Bakalie siekamy, owoce kroimy i po kolei umieszczamy je w foremkach. Zalewamy je na taką wysokość jaką chcemy uzyskać. Wstawiamy do lodówki na 1h lub dłużej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *