Chlebek bananowy

13391661_1263844426983028_6888370722278584604_oNowa propozycja z mojej strony, ale coś w rodzaju chlebka. Dlatego przed Wami chlebek bananowy nr 1. Może z czasem powstanie więcej wersji. Wiele osób pyta się mnie o przepisy na chleby, oczywiście zdrowe, pachnące bez konserwantów czy innych niedozwolonych środków i chyba znowu zainteresuję się tym tematem ponieważ sama ograniczam się do spożywania chleba do minimum, a jeżeli mam na niego ochotę idę do mojej ulubionej piekarni gdzie można kupić taki chlebek.

Mowa o piekarni Pana Andrzeja Reczyńskiego w Szczecinie, gdzie jest duża gama chlebów i na zakwasach (prawdziwych zakwasach). Ci, którzy go znają sami wiedzą, że ma najlepsze w naszym mieście 🙂

Ale wracajmy do chlebka bananowego. Zrobicie go szybko i nie wymaga od Was dużej siły ani pokładów energii. Wystarczy malakser lub blender, foremka do pieczenia i oczywiście piekarnik bo bez niego niestety ani rusz.

Ponadto łasuchy kochane chlebek nie zawiera: jajek, mleka, masła i jest bez pszenicy 🙂

No to zaczynamy….


Składniki na keksówkę:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (do wyboru)
  • 1,5 szklanki oleju kokosowego (w formie płynnej)/ryżowego/z pestek winogron
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich posiekanych
  • 2 łyżeczki płaskie sody oczyszczonej


Do dekoracji:

  • orzechy włoskie (połówki główek)


Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza – opcja termoobieg. Banana miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszkamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na wierzch kładziemy połówki orzechów.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut.

Smacznego 🙂

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *