Sernik kokosowy

DSC_0014Dzisiaj trochę pójdziemy w stronę tradycyjnych słodyczy i na pierwszy rzut idą serniki.

Serniki kojarzą nam się zawsze z ciężkością, glutenem czyli tradycyjnie 🙂
Ja stwierdziłam że przecież sernik pomimo, że jest na twarogu to przecież nie musi zawierać glutenu wystarczy wykluczyć najważniejszy czynnik, czyli gluten i mamy ciut zdrowsze ciasto.

A więc do dzieła…. 🙂

Sernik kokosowy jest łatwy do przygotowania, oczywiście dodatki sami wybieracie w postaci owoców.

Taki sernika nadaje się nie tylko na wyjątkowe okazje, ale i na codzienne zaspokojenie apetytu na słodycze.

Składniki na foremkę okrągłą 24 cm:

Składniki na spód:

  • gorzka czekolada 70%
  • 125g masła
  • 1 łyżka mąki jaglanej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 jajko
  • 30g ksylitolu lub 50g cukru trzcinowego

 

Składniki na masę:

  • 600g twarogu na sernik
  • 250g mascarpone
  • 200g ksylitolu lub 300g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 1 puszka 400ml mleka kokosowego
  • 4 jajka

 

Składniki na krem:

  • 100ml kremówki
  • 1 puszka mleka kokosowego (biała stała część)
  • 2 łyżki cukru pudru z ksylitolu lub 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta wanilii w proszku

 

 

Wykonanie spodu:

  • W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy czekoladę i delikatnie masujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na chwilę.
  • Dodajemy pozostałe składniki: jajka, mąki i proszek do pieczenia oraz cukier. Mieszamy.
  • Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza.
  • Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ściany foremki smarujemy olejem lub masłem i również wykładamy papierem do pieczenia. To ułatwi wyciągnięcie sernika.
  • Do przygotowanej foremki wylewamy przygotowany spód i pieczemy 15 min. Po upieczeniu odstawiamy go do przestygnięcia

Wykonanie masy:

  • Do malaksera wkładamy twaróg, mascarpone, wsypujemy cukier i mąkę oraz wanilię. Miksujemy aż wszystkie składniki połączą się i ser dobrze się zmieli. Następnie w odstępie 15 sekundowym dodajemy po 1 jajku. Na samym końcu dodajemy mleko kokosowe i mieszkamy do połączenia się wszystkich składników.
  • Gotową masę wylewamy na upieczony spód.
  • Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy najpierw 15 min w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 50 min. Jeszcze nie wyciągamy sernika z piekarnika. Zostawiamy go jeszcze na 10 min przy zamkniętych drzwiczkach żeby doszedł do siebie. Po tym czasie wyciągamy go do całkowitego przestygnięcia.

Wykonanie kremu:

  • Ubijamy kremówkę i dodajemy do niej mleko kokosowe i cukier puder. Wszystko łączymy i odstawiamy do lodówki na 2h.
  • Gdy sernik ostygnie nakładamy na niego krem i dekorujemy ulubionymi owocami.

 

Smacznego 🙂

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *