Red velvet cake vol. 1

Naszło mnie ostatnio na zrobienie Red Velveta ale troszkę w innej modyfikacji i nie tradycyjnie na mące pszennej i serku Philadelphia tylko na mące orkiszowej i połączeniu mascarpone z Philadelphią i oczywiście na dobrej jakości maśle.

A, że ten w tym miesiącu były kolejne moje 21 urodziny 😉 stwierdziłam, że coś muszę zrobić nowego i padło na red velvet cake.

Na początek wersja prosta, a później będzie jeszcze parę wersji totalnie bez laktozy a nawet wersja wegańska tego ciasta.

Więc jak masz ochotę na takie ciacho no to nie pozostaje nic innego jak zakup składników i do pracy 🙂

Red Velvet robicie manualnie, czyli ręcznie. Nie używajcie robota czy miksera !!!

Co nam będzie potrzebne do zrobienia ciasta….

Składniki:

Foremka 24cm na 2 biszkopty lub foremka 20cm na 3 blaty

  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżka kakao bez cukru
  • 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka oleju z pestek winogron
  • 1 szklanka kefiru
  • 80 ml barwnika płynnego (dobrej jakości)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub ziarenka z 1 laski wanilii

 

Krem:

  • 125g serka Philadelphia
  • 250g serca mascarpone
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

Biszkopt:

  • Przygotowujemy 2 miski na suche i mokre składniki i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu
  • Sodę i ocet jabłkowy odkładamy na bok. Te składniki będą potrzebne na końcu.
  • W 1 misce mieszamy suche składniki w drugiej natomiast wszystkie mokre.
  • Gdy to już macie obie miski gotowe suche składniki przesypujecie do mokrych i mieszacie delikatnie łyżką lub trzepaczkę zwaną „baba jaga” to połączenia składników.
  • Do miseczki sypiecie sodę i dolewacie ocet jabłkowy. Szybko mieszacie i wlewacie do ciasta i znowu mieszacie.
  • Foremki do pieczenia wykładacie papierem (spód i boki), przelewacie masę i wstawiacie do piekarnika na 30 minut.
  • Biszkopty jak już będą gotowe odstawiacie do przestygnięcia.

 

Krem:

  • W misce miksera ubijamy masło z cukrem pudrem. Miksujemy do momentu gdy kolor masy będzie jednolity i składniki się połączą.
  • Dodajemy serki i wanilię i znowu miksujemy, ale tym razem krócej do połączenia się składników.
  • Gdy mascarpone i serek są prosto z lodówki nie musicie wkładać kremu do lodówki. Ale gdy serki są o temperaturze pokojowej wówczas warto krem wstawić do lodówki na 30-45 min.

 

Efekt końcowy:

  • Z każdego biszkopty ścinamy górę i skrawki wkładamy do miseczki i kruszymy je. Będą one potrzebne do wykonania dekoracji.
  • Każdy biszkopt przekładamy masą. Kremu musi Wam starczyć również na boki bo nim też pokrywacie boki.
  • Górę ciasta i ewentualnie boki posypujecie kruszoną. Dekoracja w stylu free style należy do Was 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *