Lekka propozycja dla wszystkich łasuchów, którzy uwielbiają połączenie orzecha z kremową pianką z mleka kokosowego i małego innego urozmaicenia.
Niestety należę do grupy pochłaniaczy słodyczy i na szczęście jestem pozytywnie uzależniona od zdrowych słodyczy oczywiście w rozsądnych ilościach, bo gdybym tylko je jadła to nie wiem co by było.
Chociaż może by uśmiech nie schodził z mojej twarzy tak jak to właśnie ma miejsce gdy piszę tego posta 🙂
Deser można modyfikować na wiele sposobów, to jest oczywiście podstawowa wersja dlatego fajnie by było gdybyście chwalili się swoimi modyfikacjami i wnioskami. Będziemy w ten sposób uczyć się nawzajem 🙂
Co Wy na to ?
Deser jest w pełni bez laktozy, cukru, jaj i bez glutenu czyli wszystko FREE !!!
Składniki na pudding kokosowy:
- 800 ml mleka kokosowego eco
- 200 ml mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego z wanilią)
- 4 łyżki syropu z agawy (możecie użyć ksylitol – wówczas użyjcie 2 łyżki lub cukier kokosowy – również 2 łyżki)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 6 łyżek nasion chia
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym lub malakserze i mieszamy na wysokich obrotach. Przelewamy do pucharków i wkładamy je do lodówki na min. 1,5 godziny.
Składniki na pralinę orzechową:
- 90g ksylitolu lub cukru kokosowego
- 2 łyżki wody
- 100g mieszanki orzechów (włoskie, migdały, laskowe, brazylijskie)
Wykonanie:
Cukier wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Podgrzewamy, nie mieszając, aż powstanie karmel (cukier zmieni kolor na bursztynowy). Dodajemy orzechy i mieszamy.
Całość wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem lub papier do pieczenia, który również smarujemy olejem. Rozpłaszczamy szpatułką i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy karmel wystygnie, łamiemy go na niewielkie kawałki i miksujemy.
Posypujemy posypką wcześniej przygotowane puddingi i gotowe 🙂