Rafaello

DSC_0005Niektórzy mówią, że jest to sernik…. inni że ciasto, inni znowu, że po prostu Rafaello, czyli sernik inaczej.

Jest to alternatywa dla osób, które mają problemy zdrowotne, jak również najróżniejsze nietolerancje pokarmowe, czyli laktoza, gluten, jajka i nabiał.

Jednym słowem Kochani możecie to ciasto spokojnie spożywać ponieważ oprócz wymienionych powyżej problemów ciasto jest bez mąki i bez cukru więc spokojnie nic Wam nie grozi i spożywacie zdrową kalorię.

Rafaello powstało w momencie kiedy nie mogłam spożywać produktów z laktozą, a że kocham serniki musiałam stworzyć coś co będę mogła jeść bez wyrzutów sumienia. Dlatego właśnie powstało ciasto na bazie kaszy jaglanej, mleka kokosowego i wiórków kokosowych.

A więc zaczynamy….

Składniki: Foremka 23cm

Spód:

  • 1/2 szklanki ekologicznych wiórek kokosowych  
  • 2 łyżki rozpuszczonego organicznego oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego

Masa sernikowa:

  • 150g suchej kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka ryżowego z wanilią
  • 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego – biała część (mocno schłodzonego w lodówce, min. 1 dzień)
  • 1 szklanka wiórek kokosowych (80g)
  • 1/2 szklanki syropu z agawy lub klonowego
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • płatki kokosowe

Wykonanie:

Spód:

  • rozpuszczamy olej kokosowy w kąpieli wodnej. Następnie wsypujemy do formy wiórki na nasz spód. Rozprowadzamy je równomiernie, w małej miseczce mieszamy 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego z 1 łyżką cukru lub syropu i polewamy na dno formy wyłożonej wiórkami.
  • wkładamy całość do lodówki na czas przygotowania reszty składników.

Masa:

  • kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i odcedzamy. Zalewamy mlekiem ryżowym z wanilią i gotujemy około 20 min. aż kasza wchłonie całe mleko. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • do kielicha blendera wrzucamy stałą część mleka kokosowego, dodajemy syrop, wiórki kokosowe, olej kokosowy i sok z cytryny, ugotowaną kaszę i miksujemy całość na gładki budyń. Na końcu dodajemy wanilię i mieszamy. Powstałą masę wylewamy na nasz spód. Wyrównujemy silikonową szpatułką i wstawiamy do lodówki, na min. 3h
  • następnie kroimy w wybrane kształty i dekorujemy uprażonymi płatkami kokosowymi.

Dodatkowo możecie jeżeli będziecie mieć ochotę na górę ciasta dodać bitą śmietanę z kokosa i wtedy posypać płatkami kokosowymi.

Smacznego 🙂

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *