Ciasto marchewkowe z pomarańczą i tymiankiem

Ciasto marchewkowe w nowej odsłonie z nutą kokosa i pomarańczy.

Puszyste, delikatne, kolorowe i z dodatkiem kokosowej bitej śmietany, która doskonale komponuje się z marchewką.

Ciasto powstało oczywiście w pierwszej kolejności pode mnie bo niestety jestem łasuchem i uwielbiam słodycze i nie mogłam się powstrzymać żeby go nie zrobić.

Tradycyjne ciasto marchewkowe zazwyczaj jest suche, natomiast ja dodałam również do środka mleko kokosowe, które nadaje wilgotności ciastu.

Możecie przygotować podaną propozycję na wszelakie okazję również na zbliżające się powoli święta, dodacie więcej orzechów, a także dodacie ulubione bakalie (lub ich nie dodacie) oraz przyprawę piernikową i powstanie coś w rodzaju piernika 🙂

I najważniejsza informacja to taka, że ciasto jest w pełni bez pszenicy, bez mleka, bez jaj, czyli wegańska opcja i uczta.

Co będzie nam potrzebne….


Składniki:

  • 250 g marchewki, startej na tarce o grubych oczkach
  • 100 g oleju kokosowego
  • 100 g ksylitolu
  • 4-5 łyżki syropu z agawy lub syrop klonowy
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • pół puszki mleka kokosowego
  • 100 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki  ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 60 g orzechów włoskich, posiekanych nie za drobno
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 i 1/2 łyżki świeżych listków tymianku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
  • szczypta soli


Wykonanie:

  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy. Dodajemy ksylitol, syrop z agawy, sok pomarańczowy, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość podgrzewamy, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmujemy miskę znad parującej wody i odstawiamy, by masa przestygła. Dodajemy mielone siemię lniane i dokładnie mieszamy.
  • Do dużej miski przesiewamy mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy przyprawy. Całość mieszamy.
  • Do mokrych składników wrzucamy startą marchewkę, skórkę pomarańczową, tymianek i orzechy włoskie. Mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i ponownie, dokładnie mieszamy do połączenia się składników. 
  • W miseczce zalewamy 1 łyżeczkę sody, octem. Uzyskaną pianę wlewamy do mas na ciasto i ponownie dokładnie mieszamy.
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę na ciasto.
  • Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 min. Gotowe ciasto studzimy w foremce przez ok. 1-2 h.

 

Kokosowa śmietana waniliowa:

  • śmietana z 1 puszki mleka kokosowego (ta stała część)
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub kilka kropel ekstraktu waniliowego


Do dekoracji:

  • starta skórka pomarańczowa
  • orzechy włoskie
  • świeże listki tymianku


Wykonanie:

  • Schłodzoną śmietanę ubijamy z ksylitolem. Na koniec dodajemy wanilię i dalej ubijamy. 
  • Gotową masę wykładamy na przestudzone ciasto marchewkowe. Całość posypujemy orzechami włoskimi, otartą skórką pomarańczową i odrobiną listków świeżego tymianku.
  • Ciasto wstawiamy na ok. 2 h do lodówki, by śmietana zgęstniała.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *