Naszło mnie ostatnio na zrobienie Red Velveta ale troszkę w innej modyfikacji i nie tradycyjnie na mące pszennej i serku Philadelphia tylko na mące orkiszowej i połączeniu mascarpone z Philadelphią i oczywiście na dobrej jakości maśle.
A, że ten w tym miesiącu były kolejne moje 21 urodziny 😉 stwierdziłam, że coś muszę zrobić nowego i padło na red velvet cake.
Na początek wersja prosta, a później będzie jeszcze parę wersji totalnie bez laktozy a nawet wersja wegańska tego ciasta.
Więc jak masz ochotę na takie ciacho no to nie pozostaje nic innego jak zakup składników i do pracy 🙂
Red Velvet robicie manualnie, czyli ręcznie. Nie używajcie robota czy miksera !!!
Co nam będzie potrzebne do zrobienia ciasta….
Składniki:
Foremka 24cm na 2 biszkopty lub foremka 20cm na 3 blaty
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżka kakao bez cukru
- 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 szklanka oleju z pestek winogron
- 1 szklanka kefiru
- 80 ml barwnika płynnego (dobrej jakości)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub ziarenka z 1 laski wanilii
Krem:
- 125g serka Philadelphia
- 250g serca mascarpone
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 200g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
Wykonanie:
Biszkopt:
- Przygotowujemy 2 miski na suche i mokre składniki i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu
- Sodę i ocet jabłkowy odkładamy na bok. Te składniki będą potrzebne na końcu.
- W 1 misce mieszamy suche składniki w drugiej natomiast wszystkie mokre.
- Gdy to już macie obie miski gotowe suche składniki przesypujecie do mokrych i mieszacie delikatnie łyżką lub trzepaczkę zwaną „baba jaga” to połączenia składników.
- Do miseczki sypiecie sodę i dolewacie ocet jabłkowy. Szybko mieszacie i wlewacie do ciasta i znowu mieszacie.
- Foremki do pieczenia wykładacie papierem (spód i boki), przelewacie masę i wstawiacie do piekarnika na 30 minut.
- Biszkopty jak już będą gotowe odstawiacie do przestygnięcia.
Krem:
- W misce miksera ubijamy masło z cukrem pudrem. Miksujemy do momentu gdy kolor masy będzie jednolity i składniki się połączą.
- Dodajemy serki i wanilię i znowu miksujemy, ale tym razem krócej do połączenia się składników.
- Gdy mascarpone i serek są prosto z lodówki nie musicie wkładać kremu do lodówki. Ale gdy serki są o temperaturze pokojowej wówczas warto krem wstawić do lodówki na 30-45 min.
Efekt końcowy:
- Z każdego biszkopty ścinamy górę i skrawki wkładamy do miseczki i kruszymy je. Będą one potrzebne do wykonania dekoracji.
- Każdy biszkopt przekładamy masą. Kremu musi Wam starczyć również na boki bo nim też pokrywacie boki.
- Górę ciasta i ewentualnie boki posypujecie kruszoną. Dekoracja w stylu free style należy do Was 🙂