Zupa marokańska

Dzisiaj proponuję Wam zupę marokańską w wersji wegańskiej. Fajne danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Smaczne, pożywne i rozgrzewające, które posmakuje Wam na pewno.

Do zupy świetnie pasuje świeże pieczywo lub grzanka, możecie również polać ją oliwą smakową, która podkreśli jej smak. Pamiętajcie, że dodatki sami możecie skomponować jak również dopasować pod siebie ostrość 🙂

A więc co będzie potrzebne do przygotowania zupy….?

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g ciecierzycy (sucha)
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 2,5 cm korzenia imbiru (pokrojony lub starty)
  • 1l bulionu warzywnego
  • ½ litra soku pomidorowego
  • 1 pęczek drobno posiekanej kolendry
  • 1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka kurkumy w proszku
  • Sok z 2 dużych cytryn
  • Sól i pieprz do smaku
  • Słodka papryka do smaku
  • Olej kokosowy

Przygotowanie:

  • Myjemy ciecierzycę i moczymy ją w wodzie przez kilka godzin (6 h) lub całą noc.
  • Ciecierzycę odsączamy.
  • Wkładamy ciecierzycę do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż zrobi się miękka (ok. 1h)
  • Wsypujemy do ciecierzycy soczewicę i gotujemy aż soczewica zmięknie.
  • Na patelni podsmażamy cebulę na oleju kokosowym dodajemy imbir
    i przyprawy oprócz soli i pieprzu i smażymy 1 min.
  • Dodajemy do ciecierzycy i soczewicy cebulę i pomidory, sok pomidorowy, bulion.
  • Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Gotujemy wszystko na bardzo małym ogniu przez ½ godziny.
  • Odstawiamy z ognia i dodajemy drobno posiekaną kolendrę i natkę pietruszki.
  • Ponownie podduszamy wszystko, aż soczewica i ciecierzyca zrobi się bardzo miękka, a wszystko nabierze smaku. W razie potrzeby dolać nieco wody.
  • Gotową zupę przelewamy do talerzy .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się