Jeśli myślicie, że ptasie mleczko występuje tylko na bazie mleka krowiego to muszę Was wyprowadzić z błędu. Otóż możecie przygotować ptasie mleczko praktycznie z każdego mleka roślinnego tylko wtedy trzeba dodać więcej agaru lub zmieszać mleko kokosowe np. z ryżowym lub migdałowym wtedy będzie smak interesujący.
Wersja podana w przepisie jest również dla osób uczulonych na kakao, zrobione jest na bazie karobu (mączka chleba świętojańskiego dostępnego w każdym sklepie ze zdrową żywnością a nawet w dużych hipermarketach). Zrobienie samego ciasta nie jest skomplikowane tylko ewentualnie czas przygotowania jest lekko dłuższy niż tradycyjne słodycze. Więc trzeba uzbroić się w cierpliwość ale wierzę w Was i do pracy 🙂 efekt końcowy będzie smaczny 🙂
Składniki na foremkę 24cm:
Spód czekoladowy:
- 1 puszka mleka kokosowego 400 g
- 2 łyżki karobu
- 4 łyżki erytrolu
- szczypta soli
- 2 łyżeczki agaru
Masa:
- 2 puszki mleczka kokosowego – 800 g
- 200 ml mleka roślinnego ryżowego
- 8 łyżek nasion chia
- 4 łyżki syropu klonowego
- 6 łyżek erytrolu
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
- 3 łyżeczki agaru
Wierzch:
- 1 opakowanie mrożonych malin (truskawek) 450g lub świeżych
- 4 łyżki erytrolu
- 3 łyżeczki agaru
- 100 ml wody
Wykonanie:
Spód i masa:
- Potrzebne nam będą dwa garnki – jeden do części czekoladowej, drugi do części białej.
- W każdym z nich umieszczamy wszystkie składniki oprócz agaru. Stawiamy garnek na średnim ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając trzepaczką do połączenia się składników. Gdy masa się zagotuję, dodajemy agar i bardzo dokładnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze ok. 8-10 min na małym ogniu do czasu aż masa zacznie nam gęstnieć.
- Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej masę czekoladową. Następnie wstawiamy do lodówki na około 30 min aż masa się zetnie i będzie sztywna.
- Gdy spód będzie już gotowy wylewamy na nią masę. Możecie ją wykonać w momencie gdy spód ciasta będzie się chłodzić. Foremkę z masą wstawiamy ponownie do lodówki, ale tym razem na 2-3h. Sprawdźcie po tym czasie czy całe ciasto jest sztywne !!! jeżeli nie będzie trzymajcie ciasto dłużej. Jest to zależne również od tego jakiej firmy użyjecie mleko kokosowe.
Wierzch:
- maliny miksujemy (możecie przetrzeć je przez sito ale nie koniecznie) i mieszamy z erytrolem. Dolewamy wody, podgrzewamy. Gdy się zagotuje dodajemy agar. Zmniejszamy ogień i gotujemy również około 8-10 min na małym ogniu to zgęstnienia lekko masy. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i masę. Wstawiamy do lodówki na około 1h.
Ciekawostki:
Wierzch możecie również przygotować w innych smakach zastąpcie maliny swoimi ulubionymi owocami lub zróbcie masę czekoladową wówczas robicie ją tak samo jak spód.