Warzywna zupa z pietruszkowym pesto

Dzisiejsza moja propozycja dla Was to mega warzywna i pożywna zupa z pietruszkowym pesto. Oryginalna nazwa tej zupy to – Ribollita, czyli toskańska zupa z fasoli, będąca jednym z najbardziej znanych dań Toskanii. Jest to warzywne danie w pełni wegańskie, aczkolwiek jeżeli znajdą się fani sera żółtego lub mięsa to możecie płatki drożdżowe zastąpić właśnie serem, a jako dodatek dla mięsożerców proponuję przygotować mięcho jako gulasz lub upiec je i dodać do zupy.

Do jej przygotowania możecie użyć różnych rodzai fasoli, im bardziej kolorowo tym lepiej. Jeżeli nie dostaniecie jarmużu to spokojnie możecie zastąpić go szpinakiem lub młodą kapustą będzie również dobra i smaczna i przede wszystkim będzie kolor zielony 🙂
Możecie wierzyć lub nie ale samo przygotowanie składników na zupę trwa około 15 minut (nie wliczam bulionu :))

No dobrze co będzie nam potrzebne…

 

Składniki:

  • 800 ml wywaru z warzyw
  • 1 puszki fasoli białej
  • 1 puszka fasoli czarnej
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • 2 duże łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 2 duże marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 puszka pomidorów
  • 200 g poszatkowanego jarmużu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 liście laurowe
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ¼ łyżeczki chilii w proszku
  • sól i pieprz
  • duża garść suszonych płatków drożdżowych nieaktywnych

 

Pietruszkowy winegret:

  • duża garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • sól i czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:

  • Odcedzamy i płuczemy fasolę.
  • W dużym garnku na wolnym ogniu podgrzewamy olej kokosowy i przez 8 minut delikatnie smażymy do miękkości cebulę, seler i liść laurowy.
  • Dodajemy czosnek, marchewkę, oregano, bazylię, płatki chilli i wywar. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 8 minut.
  • Przygotowujemy pietruszkowy winegret. W misce mieszamy posiekaną pietruszkę z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawiamy na bok.
  • Do zupy dodajemy pomidory i opłukaną fasolę. Gotujemy przez kolejne 8 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się