Tarta szpinakowa

Bardzo prosta do wykonania tarta szpinakowa z jogurtem i serkiem feta oraz przyprawami 🙂
Jest delikatna kremowa, do tego przyprawy, chwila cierpliwości i możecie zrobić coś fajnego w tak na prawdę nie długim czasie.

Samo przygotowanie składników zajmie Wam około 30-45 min plus pieczenie i chwilę żeby tarta odpoczęła. Ale uwierzcie jest warta czekania. Samo nadzienie możecie wykorzystać również do pierożków z ciasta francuskiego lub filo, do nadziewania makaronu typu muszle lub cannelloni. Jednym słowem z jednego nadzienia możecie zrobić kilka fajnych potraw.

A więc zaczynamy…

 

Co będziemy potrzebować do przygotowania…

 

Składniki na 4-6 porcji:

Ciasto:

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 150 g masła miękkiego
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli

 

Nadzienie:

  • 450 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 250 g serca mascarpone
  • 100 g serka fety 12-18%
  • 220 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżeczka świeżej mięty
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz chilli

 

 

Wykonanie:

  • Z podanych składników na ciasto wyrabiamy je ręcznie lub za pomocą robota. Łączymy wszystko w kulę i wkładamy do lodówki na około 30 min.
  • Wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy masłem i wypełniamy ciastem. Gdy już jest gotowe nakłuwamy ciasto widelcem i kilku miejscach. Następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy fasolę lub ryż. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 min w temperaturze (termoobieg) 190 stopni Celsjusza. Po tym czasie usuwamy papier z fasolą lub ryżem i pieczemy kolejne 15 min. Wyciągamy ciasto i odstawiamy do wystudzenia.
  • Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy szpinak. Smażymy do momentu aż wyparuje cały płyn i dodajemy czosnek. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Do dużej miski wkładamy mascarpone, pokrojoną w kostkę fetę, jogurt, szczypiorek i miętę. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli oraz gałką muszkatołową.
  • Masę jogurtowo-serową mieszamy ze szpinakiem.
  • Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 140 stopni Celsjusza i pieczemy 25min (termoobieg).
  • Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się