Dzisiaj trochę pójdziemy w stronę tradycyjnych słodyczy i na pierwszy rzut idą serniki.
Serniki kojarzą nam się zawsze z ciężkością, glutenem czyli tradycyjnie 🙂
Ja stwierdziłam że przecież sernik pomimo, że jest na twarogu to przecież nie musi zawierać glutenu wystarczy wykluczyć najważniejszy czynnik, czyli gluten i mamy ciut zdrowsze ciasto.
A więc do dzieła…. 🙂
Sernik kokosowy jest łatwy do przygotowania, oczywiście dodatki sami wybieracie w postaci owoców.
Taki sernika nadaje się nie tylko na wyjątkowe okazje, ale i na codzienne zaspokojenie apetytu na słodycze.
Składniki na foremkę okrągłą 24 cm:
Składniki na spód:
- gorzka czekolada 70%
- 125g masła
- 1 łyżka mąki jaglanej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 jajko
- 30g ksylitolu lub 50g cukru trzcinowego
Składniki na masę:
- 600g twarogu na sernik
- 250g mascarpone
- 200g ksylitolu lub 300g cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 1 puszka 400ml mleka kokosowego
- 4 jajka
Składniki na krem:
- 100ml kremówki
- 1 puszka mleka kokosowego (biała stała część)
- 2 łyżki cukru pudru z ksylitolu lub 3 łyżki cukru pudru
- szczypta wanilii w proszku
Wykonanie spodu:
- W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy czekoladę i delikatnie masujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na chwilę.
- Dodajemy pozostałe składniki: jajka, mąki i proszek do pieczenia oraz cukier. Mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza.
- Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ściany foremki smarujemy olejem lub masłem i również wykładamy papierem do pieczenia. To ułatwi wyciągnięcie sernika.
- Do przygotowanej foremki wylewamy przygotowany spód i pieczemy 15 min. Po upieczeniu odstawiamy go do przestygnięcia
Wykonanie masy:
- Do malaksera wkładamy twaróg, mascarpone, wsypujemy cukier i mąkę oraz wanilię. Miksujemy aż wszystkie składniki połączą się i ser dobrze się zmieli. Następnie w odstępie 15 sekundowym dodajemy po 1 jajku. Na samym końcu dodajemy mleko kokosowe i mieszkamy do połączenia się wszystkich składników.
- Gotową masę wylewamy na upieczony spód.
- Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy najpierw 15 min w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 50 min. Jeszcze nie wyciągamy sernika z piekarnika. Zostawiamy go jeszcze na 10 min przy zamkniętych drzwiczkach żeby doszedł do siebie. Po tym czasie wyciągamy go do całkowitego przestygnięcia.
Wykonanie kremu:
- Ubijamy kremówkę i dodajemy do niej mleko kokosowe i cukier puder. Wszystko łączymy i odstawiamy do lodówki na 2h.
- Gdy sernik ostygnie nakładamy na niego krem i dekorujemy ulubionymi owocami.
Smacznego 🙂