Sernik kokosowy

DSC_0014Dzisiaj trochę pójdziemy w stronę tradycyjnych słodyczy i na pierwszy rzut idą serniki.

Serniki kojarzą nam się zawsze z ciężkością, glutenem czyli tradycyjnie 🙂
Ja stwierdziłam że przecież sernik pomimo, że jest na twarogu to przecież nie musi zawierać glutenu wystarczy wykluczyć najważniejszy czynnik, czyli gluten i mamy ciut zdrowsze ciasto.

A więc do dzieła…. 🙂

Sernik kokosowy jest łatwy do przygotowania, oczywiście dodatki sami wybieracie w postaci owoców.

Taki sernika nadaje się nie tylko na wyjątkowe okazje, ale i na codzienne zaspokojenie apetytu na słodycze.

Składniki na foremkę okrągłą 24 cm:

Składniki na spód:

  • gorzka czekolada 70%
  • 125g masła
  • 1 łyżka mąki jaglanej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 jajko
  • 30g ksylitolu lub 50g cukru trzcinowego

 

Składniki na masę:

  • 600g twarogu na sernik
  • 250g mascarpone
  • 200g ksylitolu lub 300g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 1 puszka 400ml mleka kokosowego
  • 4 jajka

 

Składniki na krem:

  • 100ml kremówki
  • 1 puszka mleka kokosowego (biała stała część)
  • 2 łyżki cukru pudru z ksylitolu lub 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta wanilii w proszku

 

 

Wykonanie spodu:

  • W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy czekoladę i delikatnie masujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na chwilę.
  • Dodajemy pozostałe składniki: jajka, mąki i proszek do pieczenia oraz cukier. Mieszamy.
  • Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza.
  • Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ściany foremki smarujemy olejem lub masłem i również wykładamy papierem do pieczenia. To ułatwi wyciągnięcie sernika.
  • Do przygotowanej foremki wylewamy przygotowany spód i pieczemy 15 min. Po upieczeniu odstawiamy go do przestygnięcia

Wykonanie masy:

  • Do malaksera wkładamy twaróg, mascarpone, wsypujemy cukier i mąkę oraz wanilię. Miksujemy aż wszystkie składniki połączą się i ser dobrze się zmieli. Następnie w odstępie 15 sekundowym dodajemy po 1 jajku. Na samym końcu dodajemy mleko kokosowe i mieszkamy do połączenia się wszystkich składników.
  • Gotową masę wylewamy na upieczony spód.
  • Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy najpierw 15 min w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 50 min. Jeszcze nie wyciągamy sernika z piekarnika. Zostawiamy go jeszcze na 10 min przy zamkniętych drzwiczkach żeby doszedł do siebie. Po tym czasie wyciągamy go do całkowitego przestygnięcia.

Wykonanie kremu:

  • Ubijamy kremówkę i dodajemy do niej mleko kokosowe i cukier puder. Wszystko łączymy i odstawiamy do lodówki na 2h.
  • Gdy sernik ostygnie nakładamy na niego krem i dekorujemy ulubionymi owocami.

 

Smacznego 🙂

 

Written By
More from cudacelestyny

Mordoklej – wegańska krówka

Krówka wegańska, zwana mordoklejem lub na odwrót. Prawda jest taka, że jest...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się