Sernik kawowo-czekoladowy

DSC_0003Nowy Rok już przywitaliśmy, więc i ja witam ten Nowy wspaniały Rok słodkim wpisem 🙂

Po hucznych zabawach niektórzy już myślą o zrzuceniu zbędnych kilogramów więc dbają o siebie jak tylko mogą, już odwiedzają siłownie i robią zabiegi odchudzające, a ja stwierdziłam co ma być to będzie, więc przygotowałam dla Was przepis bezglutenowy i bez cukrowy żeby była również porcja magnezu i kofeiny i co najważniejsze wszystkim Wam smakowało.

Nowy Rok to nowe postanowienia, nowa droga, realizacja założonych celów i plan działania. Więc wszystkich Wam życzę abyście w tym Nowym Roku odkryli swoją kreatywność i możliwości do działania i możecie o tym pomyśleć jedząc to cudo 🙂

A więc nie ma na co czekać tylko bierzemy się do pracy…. Co nam będzie potrzebne?

 

Składniki na spód: Foremka 24cm okrągła

  • tabliczka gorzkiej czekolady 70%-80% (bez cukru)
  • 200g ciasteczek maślanych bezglutenowych lub herbatników bezglutenowych
  • 50 g masła

 

Składniki na masę:

  • wiaderko sera 500g (polecam ser Wieluński lub inny sprawdzony przez Was)
  • opakowanie serka mascarpone 250 g
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 filiżanka espresso lub 1 szklanka kawy
  • 4 łyżki kakao
  • tabliczka ciemnej czekolady
  • 2 jajka
  • kubeczek gęstej śmietany 18%
  • ziarenka kawy, kakao i płatki czekolady do dekoracji

 

Przygotowanie spodu:

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, również boki. Rozpuścić tabliczkę czekolady i masło na małym ogniu, dodać pokruszone herbatniki. Powstałą masą wyłożyć foremkę i wstawić na do lodówki na czas przygotowania masy.

 

Przygotowanie masy:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, odstawiamy do przestygnięcia. Po chwili dodajemy espresso lub kawę i mieszamy dokładnie. Jajka ubijamy z ksylitolem lub erytrytolem na gładką puszystą masę. Przekładamy do malaksera i dodajemy ser, mascarpone, śmietaną i ucieramy na gładką masę. Dodajemy kakao oraz czekoladę rozpuszczoną z kawą, miksujemy następnie do dokładnego połączenia się składników.
Z lodówki wyciągamy wcześniej przygotowany spód i wylewamy na niego masę. Piekarnik rozgrzewamy do 195 stopni Celsjusza (opcja góra – dół) i pieczemy przez około 15 minut. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy jeszcze przez 30 minut. Następnie całkowicie ostudzić i włożyć do lodówki na minimum 40 minut. Przed podaniem udekorować wiórkami czekolady i posypać kakao i ziarenkami kawy.

Smacznego 🙂

 

 

 

Written By
More from cudacelestyny

Muffinki Red Velvet z kremem korzennym i pudrem orzechowym

  Red velvet cake chyba każdemu jest znany… Jeśli jednak nie to...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się