Sernik Kajmakowy

13248540_1250258665008271_4770241609238182102_oSezon zimowy w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Polecam w tym czasie wysiłek fizyczny, a nawet spacer żeby trochę się poruszać i dotlenić organizm.

Sezon zimowy to również sezon na serniki, więc tym razem proponuję sernik kajmakowy oczywiście bez pszenicy i na dobrej masie kajmakowej lub na własnym kajmaku.

Z czym mi się kojarzy sernik kajmakowy…? Z błogim stanem 🙂

Przepis na masę kajmakową podam Wam i będziecie sami decydować czy zrobicie go z gotowej masy (wówczas gdy nie macie czasu na jej przygotowanie) lub z kajmaku własnej roboty.
Oczywiście musicie pamiętać aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową wówczas sernik będzie zrelaksowany i puszysty.

Składniki: Foremka 24 cm

Spód:

  • 200g ciasteczek/herbatników bez pszenicy
  • 60g masła

 

Masa:

  • 750g twarogu prawdziwego
  • 250g serka mascarpone
  • 300g masy kajmakowej (gotowej lub własnej)
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii lub 1 laska wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Masa kajmakowa na około 500ml:

  • 1,5 l mleka 3,2 %
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku lub 2 laski wanilii
  • szczypta soli

 

Polewa:

  • 100 ml kremówki 30% lub 36%
  • 100g mascarpone
  • 100g masy kajmakowej
  • gorzka czekolada 70%


Przygotowanie spodu:

  • W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło. Ciastka miksujemy w malakserze na proszek.
  • Do ciastek wlewamy masło i wszystko razem miksujemy, aby składniki się połączyły.
  • Dno foremki i boki wykładamy papierem do pieczenia. To ułatwi nam zdecydowanie wyjęcie sernika.
  • Ciastka z masłem wysypujemy na spód i wyrównujemy łyżką.
  • Tak przygotowany spód i foremkę wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.


Przygotowanie kajmaku:

  • Do garnuszka z bardzo szerokim  i grubym dnem nalać mleka. Dodać cukier, sól, wanilię, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
  • Zmniejszyć moc palnika, gotować na minimalnej mocy przez około 2 – 3 godziny (mieszając bardzo rzadko), aż całość nabierze głębokiego karmelowego koloru i zgęstnieje.

 


Przygotowanie masy:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza (termoobieg).
  • Twaróg, mascarpone i masę kajmakową (gotowa lub przygotowana przez nas) miksujemy za pomocą malaksera. Następnie dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną oraz wanilię i dalej ucieramy. Gdy wszystkie składniki nam się połączą przelewamy masę na przygotowany wcześniej spód.
  • Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza, następnie po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni Celsjusza i pieczemy przez 50 minut.
  • Gdy sernik upiecze się nie wyciągamy go i nie uchylamy drzwiczek piekarnika tylko trzymamy go jeszcze 10 minut w zamknięciu. Dopiero po tym czasie uchylamy drzwiczki lub wyciągamy sernik i zostawiamy do przestygnięcia

 


Przygotowanie polewy:

  • Śmietankę ubijamy i następnie dodajemy mascarpone i masę kajmakową. Wszystkie składniki łączymy do jednolitej masy.
  • Masę wkładamy na 30 min do lodówki.
  • Przygotowaną masą dekorujemy wystudzony sernik i posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady

Będziecie zadowoleni 🙂

Written By
More from cudacelestyny

Kokosowa Pianka

Jeśli myślicie, że ptasie mleczko występuje tylko na bazie mleka krowiego to...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się