
Propozycja na szybkie i pożywne śniadanie. Fani ryżu a w szczególności tego dzikiego będą zadowoleni. Jeżeli nie możecie dostać dzikiego ryżu wystarczy, że użyjecie kolorowego lub jaśminowego.
Jeżeli chodzi o taki posiłek to dosłownie wystarczy kilka składników i możecie stworzyć coś zaskakującego i smacznego.
Idealnie sprawdzi się na zimne dni lub chłodne dni 🙂
Składniki (na 2 porcje):
- 3 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu lub kolorowego
- 1 szklanka mleka ryżowego lub kokosowo-ryżowego lub migdałowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta soli
- ¼ szklanki przyrumienionych wiórków kokosowych
- ¼ ulubionych orzechów posiekanych
- syrop klonowy
- 1 łyżka oleju kokosowego lub gdy nie chcecie wersji wegańskiej możecie użyć masła
Przygotowanie:
- Do rondla wsypujemy ryż i dodajemy mleko, cynamon i sól. Podgrzewamy delikatnie, często mieszając. Jeśli to konieczne dodajemy więcej płynu.
- Kiedy danie będzie gorące i kremowe, dodajemy wiórki kokosowe, orzechy, syrop klonowy.
- Podajemy z łyżką masła lub oleju kokosowego na wierzchu.