Rozgrzewające śniadanko

Propozycja na szybkie i pożywne śniadanie. Fani ryżu a w szczególności tego dzikiego będą zadowoleni. Jeżeli nie możecie dostać dzikiego ryżu wystarczy, że użyjecie kolorowego lub jaśminowego.

Jeżeli chodzi o taki posiłek to dosłownie wystarczy kilka składników i możecie stworzyć coś zaskakującego i smacznego.

Idealnie sprawdzi się na zimne dni lub chłodne dni 🙂

Składniki (na 2 porcje):

  • 3 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu lub kolorowego
  • 1 szklanka mleka ryżowego lub kokosowo-ryżowego lub migdałowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki przyrumienionych wiórków kokosowych
  • ¼ ulubionych orzechów posiekanych
  • syrop klonowy
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub gdy nie chcecie wersji wegańskiej możecie użyć masła

Przygotowanie:

  • Do rondla wsypujemy ryż i dodajemy mleko, cynamon i sól. Podgrzewamy delikatnie, często mieszając. Jeśli to konieczne dodajemy więcej płynu.
  • Kiedy danie będzie gorące i kremowe, dodajemy wiórki kokosowe, orzechy, syrop klonowy.
  • Podajemy z łyżką masła lub oleju kokosowego na wierzchu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się