Nowy miesiąc i nowy przepis. Tym razem puszyste delikatne ciasto czekoladowe bez mąki poszło w ruch.
Ponieważ uwielbiam czekoladę i jestem jednym z wielu fanów tego smakołyku postanowiłam przerobić swój podstawowy przepis na ciasto czekoladowe i tym razem zrobić je bez mąki na bazie cukru trzcinowego. Zamiast cukru trzcinowego możecie oczywiście użyć ksylitolu więc jest wiele możliwości i zdrowszych opcji.
Ale na początek polecam Wam zrobić wersję podstawową, a następnie pobudźcie swoją kreatywność i do dzieła 🙂
Ciasto jak na pierwszy rzut oka wyda Wam się, że długo się je przygotowuje. Nic bardziej mylnego 🙂
Natomiast sam proces studzenia to już co innego więc polecam ciasto przygotować dzień wcześniej lub rano żeby doszło i odpoczęło 🙂
Składniki na foremkę 24 cm:
- 300g gorzkiej czekolady 60-70% bez cukru
- 125g masła lub oleju kokosowego
- 125g cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 6 jaj
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 150g mrożonych malin lub wiśni
Składniki na krem:
- 250g serka mascarpone
- 200g śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 3 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- skórka cytrynowa z 1 cytryny
- ziarna z 1 laski wanilii (ale nie musicie jej dodawać)
Wykonanie ciasta:
- piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza z funkcją termoobieg. Dno i boki foremki wykładamy papierem do pieczenia.
- do rondelka wkładamy połamaną na kawałki czekoladę, olej i masło. Na średnim ogniu roztapiamy składniki i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy.
- do jednej miski wbijamy wbijamy 2 jajka całe (bez skorupki :)) + 4 żółtka, dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy za pomocą widelca. Pozostałe 4 białka ubijamy z cukrem trzcinowym na sztywno, aż masa będzie błyszcząca.
- żółtka dodajemy powoli do masy czekoladowej i mieszamy. Następnie dodajemy mrożone owoce do masy i mieszamy ponownie.
- na samym końcu dodajemy najpierw połowę ubitej piany i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki masę i po chwili dodajemy resztę piany. Całość mieszamy.
- masę wylewamy do foremki i pieczemy 30 min.
- gdy ciasto się upiecze wyciągamy i studzimy.
Wykonanie kremu:
- do miski wkładamy wszystkie składniki i ubijamy do połączenia się składników.
- gdy ciasto jest już przestudzone dekorujemy je kremem i ozdabiamy ulubionymi owocami.