Puszyste ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym

Nowy miesiąc i nowy przepis. Tym razem puszyste delikatne ciasto czekoladowe bez mąki poszło w ruch.

Ponieważ uwielbiam czekoladę i jestem jednym z wielu fanów tego smakołyku postanowiłam przerobić swój podstawowy przepis na ciasto czekoladowe i tym razem zrobić je bez mąki na bazie cukru trzcinowego. Zamiast cukru trzcinowego możecie oczywiście użyć ksylitolu więc jest wiele możliwości i zdrowszych opcji.

Ale na początek polecam Wam zrobić wersję podstawową, a następnie pobudźcie swoją kreatywność i do dzieła 🙂

Ciasto jak na pierwszy rzut oka wyda Wam się, że długo się je przygotowuje. Nic bardziej mylnego 🙂

Natomiast sam proces studzenia to już co innego więc polecam ciasto przygotować dzień wcześniej lub rano żeby doszło i odpoczęło 🙂

 

Składniki na foremkę 24 cm:

  • 300g gorzkiej czekolady 60-70% bez cukru
  • 125g masła lub oleju kokosowego
  • 125g cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 6 jaj
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 150g mrożonych malin lub wiśni

Składniki na krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 200g śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • skórka cytrynowa z 1 cytryny
  • ziarna z 1 laski wanilii (ale nie musicie jej dodawać)

 

Wykonanie ciasta:

  • piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza z funkcją termoobieg. Dno i boki foremki wykładamy papierem do pieczenia.
  • do rondelka wkładamy połamaną na kawałki czekoladę, olej i masło. Na średnim ogniu roztapiamy składniki i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy.
  • do jednej miski wbijamy wbijamy 2 jajka całe (bez skorupki :)) + 4 żółtka, dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy za pomocą widelca. Pozostałe 4 białka ubijamy z cukrem trzcinowym na sztywno, aż masa będzie błyszcząca.
  • żółtka dodajemy powoli do masy czekoladowej i mieszamy. Następnie dodajemy mrożone owoce do masy i mieszamy ponownie.
  • na samym końcu dodajemy najpierw połowę ubitej piany i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki masę i po chwili dodajemy resztę piany. Całość mieszamy.
  • masę wylewamy do foremki i pieczemy 30 min.
  • gdy ciasto się upiecze wyciągamy i studzimy.

 

Wykonanie kremu:

  • do miski wkładamy wszystkie składniki i ubijamy do połączenia się składników.
  • gdy ciasto jest już przestudzone dekorujemy je kremem i ozdabiamy ulubionymi owocami.

 

Written By
More from cudacelestyny

Croque Madame – Tosty Francuskie z Żółtym Serem i Jajkiem Sadzonym

Tosty, któż ich nie lubi… Ja je wprost uwielbiam. Chodź przyznam szczerze...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się