Święta małymi krokami już się zbliżają. Wszyscy już powoli są w ferworze przygotowań świątecznych więc z tej okazji specjalnie dla Was przygotowałam przepis na zdrowe pierniczki bezglutenowe i bez cukru.
Możecie je przygotować w każdej chwili i bez wyrzutów sumienia je podjadać 🙂
W składzie znajdują się migdały w bardzo dużej ilości i olej kokosowy za którym szaleję bo praktycznie używam go do wszystkiego.
Zawsze przygotowywałam tradycyjne pierniczki ale od czasu jak zmieniłam swoje żywienie stwierdziłam, że da się żyć i można też zjeść fajne, pachnące i zdrowe pierniczki.
Co będziemy potrzebować do przygotowania pierniczków…..
Składniki:
- 200 g migdałów ze skórką
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki kokosowej
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki ksylitolu
- 100 g syropu z agawy lub syropu klonowego
- 80 g oleju kokosowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki jogurtu roślinnego (sojowy, kokosowy) lub bez laktozy
- białko jaja do posmarowania
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
- Do malaksera wsypujemy migdały i mielimy je na mąkę. Dodajemy wszystkie mąki bezglutenowe, przyprawę piernikową, sodę i ksylitol. Dokładnie mieszamy.
- W rondelku roztapiamy olej kokosowy i syrop, nie podgrzewamy za bardzo masy, studzimy.
- Żółtka ucieramy (ok. 10 minut) w robocie kuchennym.
- Do miski z mąką dodajemy olej kokosowy z syropem, mieszamy, dodajemy jogurt, żółtka i znów delikatnie mieszamy masę.
- Wykładamy masę na stolnicę lub blat podsypany mąką np. ryżową lub kokosową. Odrywamy po kawałku i rozgniatamy go na ok. 8 – 9 mm grubszy placek (gdyby ciasto wyszło bardzo miękkie, można podsypać nieco mąki).
- Wycinamy pierniczki i układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy przez 10 minut. Mniejsze i cieńsze pierniczki pieczemy trochę krócej (6-7 minut). Po ostudzeniu przechowujemy w pojemniku lub puszce (jak ktoś ma silną wolę :)) – Ja najczęściej je podjadam 🙂
Pierniczki możecie posypać mąką kokosową zaraz po upieczeniu lub cukrem pudrem z ksylitolu.