Owsianka z gruszką i borówkami

Ponoć śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Zgadzasz się z tym czy nie?

Jeżeli chodzi o mnie to w 100% zgadam się z tym stwierdzeniem. Nie wyobrażam sobie wyjść z domu bez śniadania. I nie dlatego, że ze mnie jest duży głodomor, ale dlatego, że człowiek lepiej się czuję i nie słychać burczenia w brzuchu.

Jaka jest moja propozycja dla Was ode mnie dzisiaj …. Otóż polecam przygotować owsiankę z owocami np. z borówkami i gruszką. Oczywiście możecie wymienić owoce na Wasze ulubione, ale to wszystko zależy od Was samych.

A więc co będzie nam potrzebne do przygotowania 1 porcji….

  • 250 ml mleka ryżowego
  • 5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
  • ½ dojrzałego banana
  • ¼ gruszki
  • ewentualnie 1 łyżka syropu klonowego
  • szczypta cynamonu
  • borówki lub inne owoce (maliny, truskawki, jagody)

Przygotowanie:

  • W niedużym garnku gotujemy mleko. Wsypujemy płatki owsiane i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez około 3 minuty, często mieszając, do momentu wchłonięcia się mleka.
  • Do owsianki dodajemy startą na tarce gruszkę oraz plasterki banana.
    Całość mieszamy i gotujemy przez 1-2 minuty, aż gruszka i banan zmiękną.
  • Owsiankę wykładamy na talerz, słodzimy syropem klonowym, posypujemy cynamonem i dodajemy świeże owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się