Owsianka z gruszką i borówkami

Ponoć śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Zgadzasz się z tym czy nie?
Jeżeli chodzi o mnie to w 100% zgadam się z tym stwierdzeniem. Nie wyobrażam sobie wyjść z domu bez śniadania. I nie dlatego, że ze mnie jest duży głodomor, ale dlatego, że człowiek lepiej się czuję i nie słychać burczenia w brzuchu.
Jaka jest moja propozycja dla Was ode mnie dzisiaj …. Otóż polecam przygotować owsiankę z owocami np. z borówkami i gruszką. Oczywiście możecie wymienić owoce na Wasze ulubione, ale to wszystko zależy od Was samych.
A więc co będzie nam potrzebne do przygotowania 1 porcji….
- 250 ml mleka ryżowego
- 5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
- ½ dojrzałego banana
- ¼ gruszki
- ewentualnie 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta cynamonu
- borówki lub inne owoce (maliny, truskawki, jagody)
Przygotowanie:
- W niedużym garnku gotujemy mleko. Wsypujemy płatki owsiane i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez około 3 minuty, często mieszając, do momentu wchłonięcia się mleka.
- Do owsianki dodajemy startą na tarce gruszkę oraz plasterki banana.
Całość mieszamy i gotujemy przez 1-2 minuty, aż gruszka i banan zmiękną. - Owsiankę wykładamy na talerz, słodzimy syropem klonowym, posypujemy cynamonem i dodajemy świeże owoce.