Muffinki Red Velvet z kremem korzennym i pudrem orzechowym

 

Red velvet cake chyba każdemu jest znany…
Jeśli jednak nie to koniecznie musicie poznać.
Delikatne wilgotne ciasto dzięki dużej ilości oleju oraz maślanki lub kefiru i do tego dużo kremu na bazie serka Philadelphia, masła i cukru pudru. Do tego oryginalny niepowtarzalny kolor czerwieni, który jest charakterystyczny dla tego ciasta.

Ciasto jest bardzo proste do przygotowania. Z podanego przepisu możecie zrobić ciasto lub właśnie muffinki, które sprawdzą się na każdą okazję. Akurat w tym przypadku krem jest zmieniony, żeby dodać więcej barw oraz smaków. Wierzcie mi lub nie, ale liofilizowane owoce, które uwielbiam są niepowtarzalnym dodatkiem do słodkich ciast, które dodają kwaskowatego posmaku oraz nadają niepowtarzalny kolor. Dodatkowo możecie posypać je tak jak Ja pudrem z orzechów lub jeżeli nie macie ochoty możecie ściąć wierzch z babeczek zrobić kruszonkę i posypać je nią.

A więc do dzieła!!!

Co będzie nam potrzebne…

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki* (przesiewamy)
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru*
  • 1,5 szklanki oleju z pestek winogron*
  • Barwnik czerwony
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka maślanki*
  • 1,5 łyżeczki sody + 2 łyżeczki octu jabłkowego – mieszamy na końcu nie dodajemy bezpośrednio do masy

* za szklankę przyjmujemy 250 ml

 

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml kremówki 30%
  • 2 łyżki przyprawy korzennej **

** przyprawę możecie zrobić sami: cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, cukier trzcinowy

 

Puder orzechowy:

  • 150 g migdałów
  • 50 g orzechów laskowych
  • 75 ml wody
  • 150 g cukru

 

Wykonanie:

Ciasto:

  • Do miski robota wsypujemy cukier i dolewamy olej. Ubijamy delikatnie na średnich obrotach.
  • Cały czas ubijając dodajemy po jajku. Ubijamy jeszcze około 2 min.
  • Następnie dodajemy cukier z prawdziwą wanilią oraz barwnik. Ponownie miksujemy do połączenia składników.
  • Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao i sól.
  • Włączamy robota i na zmianę dodajemy mieszankę sypką z maślanką, aż składniki połączą się.
  • Pamiętaj o nie za długim ubijaniu !!! max do 5 min.
  • Na końcu do małej miseczki wsypujemy sodę i dodajemy ocet jabłkowy. Wymieszaj i przelej do masy. Szybko mieszamy za pomocą trzepaczki lub łyżki.
  • Pamiętaj mieszać w jednym kierunku 😉
  • Masę przelewamy do foremek, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 35 min.
  • Studzimy !!!

Krem:

  • Kremówkę, mascarpone oraz przyprawę korzenną ubijamy na sztywno.
  • Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy muffiny.

Puder orzechowy:

  • Potrzebujemy blachę do ciasta, papier do pieczenia i rondelek.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem.
  • Do rondelka wsypujemy cukier i dolewamy wodę.
  • Zagotowujemy i gotujemy (nie mieszamy !!!) do momentu, aż syrop osiągnie jasny złoty kolor karmelu. Jeżeli dysponujemy termometrem cukierniczym wówczas syrop musi osiągnąć temperaturę 170 stopni Celsjusza.
  • Ściągamy z ognia.
  • Następnie do rondelka wsypujemy orzechy i delikatnie bez użycia łyżki mieszamy orzechy z karmelem.
  • Orzechy przelewamy na blachę, wyrównujemy dopiero drewnianą łyżką i czekamy aż przestygną.
  • Po tym czasie łamiemy je na kawałki i miksujemy na pył. Tylko nie za długo ze względu na tłuszcz zawarty w orzechach.
  • Gotowy puder przesypujemy do miseczki i dekorujemy muffiny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się