Któż z nas nie lubi bez, występują pod różnymi postaciami. Najczęściej jest to beza Pavlova od której tak na prawdę zaczęła się cała historia o tym słodkim a wręcz delikatnym deserze. Wielu osobom wydaje się, że beza jest prosta może i tak być ale żeby dojść do tego poziomu na prawdę trzeba się napracować, wystarczy że za długo będziemy ubijać białka i po sprawie. Na pewno należy przy tym zachować spokój 🙂
Pamiętam, jak ja zaczynałam swoją przygodą stałam ze stoperem, trochę wyglądało to komicznie ponieważ byłam tak przejęta że liczyłam odstęp czasowy dodawania cukru. Teraz z tym już nie mam problemu, ale wpadki i mi się zdarzają 🙂
Z podanego przepisuj możecie właśnie zrobić takie mini torciki bezowe lub zrobić same mini bezy z nadzieniem kremowym. Decyzja należy do Was 🙂
Co będziemy potrzebować
Składniki na 8-9 mini bez lub 4 torciki:
- 4 białka
- 240 g cukru drobnego
- szczypta soli
Krem kawowy:
- 250 g mascarpone
- 500 ml kremówki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki kawy zmielonej
- 2-3 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Beziki:
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno (pamiętaj nie przebić białek!!!)
- Następnie dodajemy po 2-3 łyżki cukru aż do wyczerpania cukru. Ubijamy cukier z białkami do momentu aż cukier będzie nie wyczuwalny a beza będzie błyszcząca.
- Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy mini bezy. Jeżeli nie macie rękawa cukierniczego możecie to zrobić za pomocą łyżki.
- Bezy wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 120 stopni Celsjusza termoobieg i pieczemy około 45 min do 1h (zależy to od rodzaju piekarnika, pamiętaj piekarnik piekarnikowi nie jest równy), aż bezy będą odchodzić od papieru. Studzimy.
Krem kawowy:
- Mascarpone, kremówkę i cukier puder ubijamy na sztywno.
- Kawę mieszamy z wodą i chwilę studzimy.
- Przelewamy ją do kremu i mieszamy.
- Gotowym kremem wypełniamy podstawy bezy i kładziemy na nie drugie bezy jak na zdjęciu 🙂