Mini torciki bezowe z kremem kawowym

Któż z nas nie lubi bez, występują pod różnymi postaciami. Najczęściej jest to beza Pavlova od której tak na prawdę zaczęła się cała historia o tym słodkim a wręcz delikatnym deserze. Wielu osobom wydaje się, że beza jest prosta może i tak być ale żeby dojść do tego poziomu na prawdę trzeba się napracować, wystarczy że za długo będziemy ubijać białka i po sprawie. Na pewno należy przy tym zachować spokój 🙂

Pamiętam, jak ja zaczynałam swoją przygodą stałam ze stoperem, trochę wyglądało to komicznie ponieważ byłam tak przejęta że liczyłam odstęp czasowy dodawania cukru. Teraz z tym już nie mam problemu, ale wpadki i mi się zdarzają 🙂
Z podanego przepisuj możecie właśnie zrobić takie mini torciki bezowe lub zrobić same mini bezy z nadzieniem kremowym. Decyzja należy do Was 🙂

Co będziemy potrzebować

 

Składniki na 8-9 mini bez lub 4  torciki:

  • 4 białka
  • 240 g cukru drobnego
  • szczypta soli

Krem kawowy:

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy zmielonej
  • 2-3 łyżki gorącej wody

 

Wykonanie:

Beziki:

  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno (pamiętaj nie przebić białek!!!)
  • Następnie dodajemy po 2-3 łyżki cukru aż do wyczerpania cukru. Ubijamy cukier z białkami do momentu aż cukier będzie nie wyczuwalny a beza będzie błyszcząca.
  • Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy mini bezy. Jeżeli nie macie rękawa cukierniczego możecie to zrobić za pomocą łyżki.
  • Bezy wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 120 stopni Celsjusza termoobieg i pieczemy około 45 min do 1h (zależy to od rodzaju piekarnika, pamiętaj piekarnik piekarnikowi nie jest równy), aż bezy będą odchodzić od papieru. Studzimy.

 

Krem kawowy:

  • Mascarpone, kremówkę i cukier puder ubijamy na sztywno.
  • Kawę mieszamy z wodą i chwilę studzimy.
  • Przelewamy ją do kremu i mieszamy.
  • Gotowym kremem wypełniamy podstawy bezy i kładziemy na nie drugie bezy jak na zdjęciu 🙂

Written By
More from cudacelestyny

Muffinki Red Velvet z kremem korzennym i pudrem orzechowym

  Red velvet cake chyba każdemu jest znany… Jeśli jednak nie to...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się