Kokosowy pudding chia z praliną orzechową

Kokosowy pudding chiaLekka propozycja dla wszystkich łasuchów, którzy uwielbiają połączenie orzecha z kremową pianką z mleka kokosowego i małego innego urozmaicenia.

Niestety należę do grupy pochłaniaczy słodyczy i na szczęście jestem pozytywnie uzależniona od zdrowych słodyczy oczywiście w rozsądnych ilościach, bo gdybym tylko je jadła to nie wiem co by było.
Chociaż może by uśmiech nie schodził z mojej twarzy tak jak to właśnie ma miejsce gdy piszę tego posta 🙂

Deser można modyfikować na wiele sposobów, to jest oczywiście podstawowa wersja dlatego fajnie by było gdybyście chwalili się swoimi modyfikacjami i wnioskami. Będziemy w ten sposób uczyć się nawzajem 🙂

Co Wy na to ?

Deser jest w pełni bez laktozy, cukru, jaj i bez glutenu czyli wszystko FREE !!!

Składniki na pudding kokosowy:

  • 800 ml mleka kokosowego eco
  • 200 ml mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego z wanilią)
  • 4 łyżki syropu z agawy (możecie użyć ksylitol – wówczas użyjcie 2 łyżki lub cukier kokosowy – również 2 łyżki)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 6 łyżek nasion chia

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym lub malakserze i mieszamy na wysokich obrotach. Przelewamy do pucharków i wkładamy je do lodówki na min. 1,5 godziny.

 

Składniki na pralinę orzechową:

  • 90g ksylitolu lub cukru kokosowego
  • 2 łyżki wody
  • 100g mieszanki orzechów (włoskie, migdały, laskowe, brazylijskie)

Wykonanie:

Cukier wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Podgrzewamy, nie mieszając, aż powstanie karmel (cukier zmieni kolor na bursztynowy). Dodajemy orzechy i mieszamy.

Całość wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem lub papier do pieczenia, który również smarujemy olejem. Rozpłaszczamy szpatułką i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy karmel wystygnie, łamiemy go na niewielkie kawałki i miksujemy.

Posypujemy posypką wcześniej przygotowane puddingi i gotowe 🙂

Written By
More from cudacelestyny

Czekoladki w wersji wegańskiej

Ahhh ta czekolada, mogłabym ją jeść bez końca…. na szczęście zaczęłam eksperymentować...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się