Kokos, sezam i do tego masło orzechowe….. Huhuhu, ale się rozmarzyłam i jeszcze wegańskie i bez cukru 🙂
Zdrowe trufle w wersji 1 tutaj akurat takie połączenie dla zdrowia. Cała kuchnia mi pachniała, że non stop robiłam się głodna i ledwo uratowałam parę kulek bo rozchodziły się jak przysłowiowe świeże bułeczki 🙂
Trufle nadają się na drogę, do szkoły do pracy jako przekąska, ale również na domową ucztę i z dobrą herbatką lub kawką smakują jeszcze lepiej.
Same kulki smakują najlepiej jak są dobrze schłodzone i najlepiej na drugi dzień, żeby smaki się przeżarły jak ja to mówię.
Co będzie nam potrzebne do przygotowania tych pyszności….
Składniki na 16-20 kulek:
- ¼ szklanki sezamu
- ¼ szklanki pestek słonecznika
- ¾ szklanki wiórek kokosowych
- 5 łyżek masła orzechowego (bez soli, bez cukru, bez oleju palmowego)
- 4 łyżki syropu z agawy
Do dekoracji:
- wiórki kokosowe
- zmielone orzechy laskowe lub włoskie
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Potrzebujemy 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
- Na pierwszą wysypujemy sezam i pestki słonecznika, na drugą wiórki kokosowe.
- Pieczemy około 12 minut, z tym, że wiórki podpieką się szybciej i musimy uważać żeby się nie przypaliły.
- Masło orzechowe z syropem z agawy mieszamy i dodajemy ziarna sezamu i pestki słonecznika oraz wiórki kokosowe.
- Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładamy je na talerzu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do lodówki na około 1h (do momentu, aż zaczną twardnieć).