Kokosowe kuleczki sezamowe

Kokos, sezam i do tego masło orzechowe….. Huhuhu, ale się rozmarzyłam i jeszcze wegańskie i bez cukru 🙂

Zdrowe trufle w wersji 1 tutaj akurat takie połączenie dla zdrowia. Cała kuchnia mi pachniała, że non stop robiłam się głodna i ledwo uratowałam parę kulek bo rozchodziły się jak przysłowiowe świeże bułeczki 🙂

Trufle nadają się na drogę, do szkoły do pracy jako przekąska, ale również na domową ucztę i z dobrą herbatką lub kawką smakują jeszcze lepiej.

Same kulki smakują najlepiej jak są dobrze schłodzone i najlepiej na drugi dzień, żeby smaki się przeżarły jak ja to mówię.

Co będzie nam potrzebne do przygotowania tych pyszności….

Składniki na 16-20 kulek:

  • ¼ szklanki sezamu
  • ¼ szklanki pestek słonecznika
  • ¾ szklanki wiórek kokosowych
  • 5 łyżek masła orzechowego (bez soli, bez cukru, bez oleju palmowego)
  • 4 łyżki syropu z agawy

Do dekoracji:

  • wiórki kokosowe
  • zmielone orzechy laskowe lub włoskie

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Potrzebujemy 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
  • Na pierwszą wysypujemy sezam i pestki słonecznika, na drugą wiórki kokosowe.
  • Pieczemy około 12 minut, z tym, że wiórki podpieką się szybciej i musimy uważać żeby się nie przypaliły.
  • Masło orzechowe z syropem z agawy mieszamy i dodajemy ziarna sezamu i pestki słonecznika oraz wiórki kokosowe.
  • Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładamy je na talerzu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiamy do lodówki na około 1h (do momentu, aż zaczną twardnieć).
Written By
More from cudacelestyny

Muffinki Red Velvet z kremem korzennym i pudrem orzechowym

  Red velvet cake chyba każdemu jest znany… Jeśli jednak nie to...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się