Indyjska Zupa z Soczewicy

Propozycja na szybki obiad, a przede wszystkim pożywny i zdrowy. Zupa jest wegańska, więc nie zawiera ani grama białka zwierzęcego więc jest idealna dla mnie jak i dla wszystkich. Sama jestem fanką tego dania, potrafię ugotować duży gar tej zupy i jeść ją na śniadanie, obiad i kolację 🙂 a co, kto mi zabroni 😉

Co jest takiego wyjątkowego w niej?

Ano sam smak, indyjskie przyprawy i dodatki więc jest w czym wybierać 🙂 Oczywiście jeżeli coś, Wam z przypraw nie będzie odpowiadać zawsze możecie zmienić proporcje, przyprawy więc sami możecie decydować !!!

To co zaczynamy 🙂

Co będzie nam potrzebne oprócz oczywiście garnka….

 

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1 l wody
  • 6 pomidorów
  • 2 papryki
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 puszki mleka kokosowego (400 ml)
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron

 

Przygotowanie:

  • Soczewicę płuczemy na sitku i przekładamy do garnka.. Zalewamy wodą, solimy i następnie gotujemy przez 20 minut.
  • W międzyczasie parzymy we wrzątku pomidory i obieramy.
  • Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy je do zupy i dalej gotujemy.
  • Dodajemy przyprawy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Gotujemy, aż pomidory się rozpadną, a zupa stanie się gęsta. Na koniec dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu.
  • Siekamy natkę pietruszki i posypujemy nią zupę oraz polewamy ją olejem z pestek winogron przed podaniem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się