Propozycja na szybki obiad, a przede wszystkim pożywny i zdrowy. Zupa jest wegańska, więc nie zawiera ani grama białka zwierzęcego więc jest idealna dla mnie jak i dla wszystkich. Sama jestem fanką tego dania, potrafię ugotować duży gar tej zupy i jeść ją na śniadanie, obiad i kolację 🙂 a co, kto mi zabroni 😉
Co jest takiego wyjątkowego w niej?
Ano sam smak, indyjskie przyprawy i dodatki więc jest w czym wybierać 🙂 Oczywiście jeżeli coś, Wam z przypraw nie będzie odpowiadać zawsze możecie zmienić proporcje, przyprawy więc sami możecie decydować !!!
To co zaczynamy 🙂
Co będzie nam potrzebne oprócz oczywiście garnka….
Składniki na 4 porcje:
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1 l wody
- 6 pomidorów
- 2 papryki
- pęczek natki pietruszki
- 1 puszki mleka kokosowego (400 ml)
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- ½ łyżeczki chili w proszku
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
- Soczewicę płuczemy na sitku i przekładamy do garnka.. Zalewamy wodą, solimy i następnie gotujemy przez 20 minut.
- W międzyczasie parzymy we wrzątku pomidory i obieramy.
- Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy je do zupy i dalej gotujemy.
- Dodajemy przyprawy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Gotujemy, aż pomidory się rozpadną, a zupa stanie się gęsta. Na koniec dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu.
- Siekamy natkę pietruszki i posypujemy nią zupę oraz polewamy ją olejem z pestek winogron przed podaniem.