Czekoladki w wersji wegańskiej

Ahhh ta czekolada, mogłabym ją jeść bez końca…. na szczęście zaczęłam eksperymentować i sama zaczęłam robić swoją czekoladę dla każdego.

A, że akurat preferuję najbardziej gorzką czyli ciemną czekoladę stwierdziłam, że czas wziąć sprawy w swoje ręce i oto powstały czekoladki w wersji zdrowej w pełni wegańskiej bez cukru i na oleju kokosowym.

Więc kto ma ochotę na zdrowe czekoladki ?

Łakocie przygotujecie tak na prawdę bardzo szybko, będzie potrzebny Wam do tego garnek oprócz składników, foremki sylikonowe i tylko czas chłodzenia będzie dłuższy, ale w tym czasie możecie przygotować sobie pyszny napój do picia lub gorącą herbatę.

A więc zaczynamy…


Czekoladki: 15 sztuk

  • 60g oleju kokosowego stałego
  • 4 łyżki kakao bez cukru
  • 2 łyżki cukru pudru z ksylitolu
  • bakalie i owoce do wyboru wg uznania

Wykonanie:

  • W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy na małym ogniu i po kolei dodajemy cukier puder (zmiksowany ksylitol), kakao i ciągle mieszamy. Podgrzewamy aż wszystko nam się rozpuści i będziemy mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy na bok.
  • Bakalie siekamy, owoce kroimy i po kolei umieszczamy je w foremkach. Zalewamy je na taką wysokość jaką chcemy uzyskać. Wstawiamy do lodówki na 1h lub dłużej.

 

Written By
More from cudacelestyny

Rozgrzewające śniadanko

Propozycja na szybkie i pożywne śniadanie. Fani ryżu a w szczególności tego...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się