Ahhh ta czekolada, mogłabym ją jeść bez końca…. na szczęście zaczęłam eksperymentować i sama zaczęłam robić swoją czekoladę dla każdego.
A, że akurat preferuję najbardziej gorzką czyli ciemną czekoladę stwierdziłam, że czas wziąć sprawy w swoje ręce i oto powstały czekoladki w wersji zdrowej w pełni wegańskiej bez cukru i na oleju kokosowym.
Więc kto ma ochotę na zdrowe czekoladki ?
Łakocie przygotujecie tak na prawdę bardzo szybko, będzie potrzebny Wam do tego garnek oprócz składników, foremki sylikonowe i tylko czas chłodzenia będzie dłuższy, ale w tym czasie możecie przygotować sobie pyszny napój do picia lub gorącą herbatę.
A więc zaczynamy…
Czekoladki: 15 sztuk
- 60g oleju kokosowego stałego
- 4 łyżki kakao bez cukru
- 2 łyżki cukru pudru z ksylitolu
- bakalie i owoce do wyboru wg uznania
Wykonanie:
- W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy na małym ogniu i po kolei dodajemy cukier puder (zmiksowany ksylitol), kakao i ciągle mieszamy. Podgrzewamy aż wszystko nam się rozpuści i będziemy mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy na bok.
- Bakalie siekamy, owoce kroimy i po kolei umieszczamy je w foremkach. Zalewamy je na taką wysokość jaką chcemy uzyskać. Wstawiamy do lodówki na 1h lub dłużej.