Croque Madame – Tosty Francuskie z Żółtym Serem i Jajkiem Sadzonym

Tosty, któż ich nie lubi… Ja je wprost uwielbiam. Chodź przyznam szczerze nie mogę ich jeść za często więc pojawiają się od święta, ale za to w jakim wydaniu 🙂

Jeżeli już się pojawiają na stole to najczęściej w wersji francuskiej, z serami w masie jajecznej i jajku sadzonym. W oryginalnej wersji tosty przygotowuje się na bazie sosu beszamelowego, szynki i sera żółtego, dlatego w moim przypadku padło na masę jajeczną oraz na dwa rodzaje sera. Są równie smaczne i proste do przygotowania. Możecie przygotowywać je sobie na śniadanie lub kolację, wybierajcie dobre pieczywo na zakwasie lub jeżeli macie dostęp do pieczywa bezglutenowego to będzie jeszcze lepiej.
Ale jak zgrzeszycie raz na jakiś czas tak jak ja 😉 będzie to uczta dla kubków smakowych!!!

Co jest nam potrzebne?


Składniki na 2 porcje:

  • 4 kromki pieczywa tostowego lub duże kromki
  • 60 g tartego sera żółtego cheddar
  • 30 g mozzarelli tartej
  • 5 jajek (3 do masy i 2 do tostów)
  • 8 łyżek mleka
  • masło do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz


Wykonanie:

  • Na desce układamy tosty. Na dwóch tostach układamy sery i lekko dociskamy.
  • W misce lub głębokim talerzu roztrzepujemy 3 jajka z solą i pieprzem oraz mlekiem (polecam talerz głęboki)
  • Gotowe tosty delikatnie maczamy w masie jajecznej i smażymy je na patelni na maśle. (Pamiętaj patelnia musi być rozgrzana!!!)
  • Tosty smażymy na średnim ogniu na złoty kolor (około 1,5 min do 2 min z każdej ze stron)
  • Na drugiej patelni smażymy jajka sadzone i układamy je na wcześniej przygotowanych tostach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się