Zima prawie w pełni chodź u mnie jakoś ani widu ani słychu śniegu tylko przymrozek, ale nic trzeba sobie jakoś radzić w te dni. Trochę się dzieje u mnie ostatnio więc cieszę się, że na chwilę znalazłam czas żeby dodać posta.
Ciasto jaglane możecie co jakiś czas wcinać w jednej z kawiarni z którą współpracuję i naniosłam lekkie poprawki do niego więc śmiało możecie sami wykonać to ciacho 🙂
Do przygotowania Rafaello nie potrzebujecie dużo składników. Wszystkie są łatwo dostępne i przede wszystkim szybko się robi.
Do zmiksowania kaszy jaglanej użyjcie malaksera lub blender kielichowy nie siłujcie się z ręcznym blenderem gdyż możecie go spalić !!!
Składniki na foremkę 24cm okrągła:
Spód:
- 125 ml wiórków kokosowych
- 2 łyżki oleju kokosowego płynnego
- 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy lub melasy buraczanej
Masa:
- 150g suchej kaszy jaglanej
- 500 ml wody do zagotowania kaszy
- 1 puszka (400ml) mleka kokosowego (potrzebna nam jest stała część mleka kokosowego schłodzonego minimum 4-6h) – (ja używam z firmy THAI COCO ale jeżeli macie swoje ulubione to użyjcie jego)
- 125 ml oleju kokosowego płynnego
- 125 ml syropu klonowego lub syropu z agawy lub melasy buraczanej
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 250 ml wiórków kokosowych
Warstwa na wierzch:
- 1 puszka (400ml) mleka kokosowego (stała część mleka kokosowego schłodzonego minimum 4-6h)
- 1 łyżka ksylitolu, erytrolu
Dekoracja:
- 1 opakowanie płatków kokosowych lub 1/2 szklanki wiórków kokosowych, które prażymy na suchej patelni
Wykonanie:
Spód:
- Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia.
- Olej kokosowy z syropem klonowym lub agawą mieszamy. Odstawiamy na bok.
- Na dno foremki wysypujemy wiórki kokosowe i wyrównujemy. Następnie delikatnie polewamy dno olejem ze słodem i wstawiamy foremkę do lodówki na czas przygotowywania masy.
- Nie martwcie się że nie pokryjecie całego dna olejem to jest tylko do lekkiego połączenia resztę sklei masa.
Masa:
- Do miski lub garnka wsypujemy kaszę, którą zalewamy wrzątkiem i czekamy 3-5 min. Przecedzamy przez drobne sitko i wsypujemy kaszę do garnka. Zalewamy ją 500 ml zimnej wody i gotujemy ją najpierw na dużym ogniu do momentu zagotowania. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę około 20 min do wchłonięcia całkowicie wody. Odstawiamy.
- Wszystkie pozostałe składniki wsypujemy i wlewamy do malaksera łącznie z kaszą (najlepiej jak jest ciepła – lepiej się miksuje) i miksujemy do połączenia składników i na jednolitą masę. Masa będzie wyglądać jakby miała grudki i nie będzie w całości zmiksowana przez wiórki kokosowe. Więc tym się nie przejmujcie i nie martwcie.
- Gdy mamy już gotową masę przelewamy ją na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do lodówki na jakieś 6h.
Warstwa wierzchnia:
- Mleko kokosowe, czyli stałą jego część ubijamy razem z ksylitolem lub erytrolem.
- Bitą śmietanę z kokosa możecie wyłożyć na lekko przestudzone ciasto lub po jego całkowitych wystygnięciu i zesztywnieniu. Decyzja należy do Was. Tylko nie na gorące !!! śmietana Wam popłynie !!!
Dekoracja:
- Gotowe ciasto posypujemy podprażonymi płatkami kokosowymi lub wiórkami kokosowymi.
Życzę Wam smacznego 🙂