Brownie podbija serce chyba każdego 🙂 z czego akurat Ja bardzo się cieszę i jest mi miło jak podbijam podniebienia smakiem innych, którzy chętnie po niego wracają i kochają czekoladę.
Moim typem zawsze jest czekolada jeżeli chodzi o słodkości, a że najszybciej praktycznie można przygotować akurat ten przysmak (piecze się w zaledwie 15 min) więc czemu nie można sobie dogadzać często lub częściej kiedy chcemy.
Przepis jest bardzo prosty i niżej znajduje się przepis na zdrowszą wersję brownie gdyż jest bezglutenowe !!! 🙂
Deser nadaje się na każdą okazję i na spotkanie z przyjaciółmi lub w podróż.
Więc na co czekać ? Zapraszam Was do wypróbowania przepisu i czekam na Wasze opinie 🙂
Co będziemy potrzebować do przygotowania Brownie…..
Forma: 38 cm x 22 cm
Liczba porcji: 12-15
Składniki:
- 300 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady (60%-70% kakao) dobrej jakości
- 4 jajka
- 225 g cukru trzcinowego
- 75 g mąki ryżowej + 75 g mąki kukurydzianej + 52 g mąki ziemniaczanej
- 125 g posiekanych grubo orzechów włoskich
Dodatkowo:
- 100 g posiekanej tabliczki gorzkiej czekolady 60-70%
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Przygotuj foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Masło pokrój na kawałeczki, przełóż do rondelka i na małym ogniu niech się roztopi. Gdy masło będzie już roztopione dodaj gorzką czekoladę połamaną na kosteczki i wymieszaj się z roztopionym masłem do połączenia składników.
- W oddzielnej misce zmiksuj jajka na wysokich obrotach. Gdy z jajek utworzy się puszysta masa (konsystencja podobna do kogla mogla) dodaj po łyżce cukru ciągle ubijając. Gdy dodasz cały cukier masa niech jeszcze się miksuje przez 2-4 min. Dodaj następnie mieszankę mąk łyżka po łyżce miksując na małych obrotach. Gdy już to zrobisz wlej czekoladę i chwilę zmiksuj to połączenia się składników. Na końcu wsyp posiekane orzechy i wymieszaj masę za pomocą łyżki lub łopatki.
- Masę przelej do przygotowanej blaszki, wyrównaj powierzchnię, posyp drobno posiekaną czekoladą.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po upieczeniu odstawić na ok. 30 minut do 1 godziny lub dłużej.
Celestyna, czy mogę dodać zwykłej mąki zamiast ryżowej i kukurydzianej?
Aneta możesz tylko może wyjść troszkę bardziej zbite
Przepis wygląda pysznie 🙂 mam jednak pytanie początkującego w kuchni – czy do masy jajka+cukier+mąki wlewamy ciepłe (gorące?) czy wystudzone masło z czekoladą?
w momencie gdy masło jest już roztopione i dodamy czekoladę temperatura spada i wlewamy od razu. W tym przypadku czekolada z masłem jest ciepła i taką dodajemy 🙂