Babeczki czekoladowe, możecie wierzyć lub nie ale są czekoladowe w pełni. Za to są bez jajek i mleka krowiego i innych uczulających rzeczy.
Jajka zastąpiłam bananem i nie ma potrzeby dodawać już cukru dlatego, że sama słodycz bierze się właśnie z banana i czekolady gorzkiej.
Te małe słodziaki najlepiej smakują z sezonowymi owocami jako dodatek dekoracyjny lub też możecie dodać do nadzienia.
Babeczki sprawdzą się jako codzienna przekąska w formie deseru, jak również na piknik, urodziny i inne okazje 🙂
Plus jest taki, że babeczki robi się szybko i czas pieczenia jest też w miarę szybki wystarczy 20 min i gotowe. Tak samo czas przygotowania trwa zaledwie 5-8 min. W czasie pieczenia zawsze możecie przygotować bitą śmietanę z mleka kokosowego lub mascarpone z orzechów nerkowca.
Składniki na 12 sztuk:
- 3 dojrzałe banany
- 200g mąki jaglanej
- 1/2 szklanki czyli 125ml mleka roślinnego (ja używam ryżowe, ale możecie dodać inne)
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60-70%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 175 stopni Celsjusza. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Odstawiamy do przestygnięcia. Banany miksujemy, następnie dodajemy resztę składników i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy.
Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy każdą z nich. Na jedną babeczkę wychodzą 3 łyżki masy. Gdy już wszystkie wypełnimy wstawiamy do piekarnika na 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia (około 1h).
Bita śmietana z kokosa:
- 2 puszki mleka kokosowego schłodzonego w lodówce przez 1 dzień (potrzebujemy część stałą)
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki ksylitolu w formie cukru pudru
Wykonanie:
Białą cześć mleka przekładamy do miski i ubijamy przez chwilę mikserem. Następnie dodajecie ksylitol, wanilię i miksujecie jeszcze chwilę. Wkładamy do lodówki na czas gdy pieką się babeczki i stygną.
Na każdą babeczkę wykładamy po 2 łyżki bitej śmietany i dekorujemy owocami.
Mascarpone wegańskie:
- 2 szklanki nerkowców
- 125 ml oleju kokosowego lub 2 puszki mleka kokosowego schłodzonego 1 dzień w lodówce
- 4 łyżki syropu z agawy
- 50ml wody (w momencie gdy dajecie mleko kokosowe nie dodajecie wody)
Wykonanie:
Nerkowce zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 20-30 minut. Po tym czasie miksujecie wszystko i wstawiacie do lodówki żeby stężało. Następnie dekorujecie babeczki serkiem i owocami.
Smacznego 🙂