Babeczki czekoladowe wegańskie

Muffin1Babeczki czekoladowe, możecie wierzyć lub nie ale są czekoladowe w pełni. Za to są bez jajek i mleka krowiego i innych uczulających rzeczy.

Jajka zastąpiłam bananem i nie ma potrzeby dodawać już cukru dlatego, że sama słodycz bierze się właśnie z banana i czekolady gorzkiej.

Te małe słodziaki najlepiej smakują z sezonowymi owocami jako dodatek dekoracyjny lub też możecie dodać do nadzienia.

Babeczki sprawdzą się jako codzienna przekąska w formie deseru, jak również na piknik, urodziny i inne okazje 🙂

Plus jest taki, że babeczki robi się szybko i czas pieczenia jest też w miarę szybki wystarczy 20 min i gotowe. Tak samo czas przygotowania trwa zaledwie 5-8 min. W czasie pieczenia zawsze możecie przygotować bitą śmietanę z mleka kokosowego lub mascarpone z orzechów nerkowca.

Składniki na 12 sztuk:

  • 3 dojrzałe banany
  • 200g mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki czyli 125ml mleka roślinnego (ja używam ryżowe, ale możecie dodać inne)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60-70%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 175 stopni Celsjusza. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Odstawiamy do przestygnięcia. Banany miksujemy, następnie dodajemy resztę składników i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy.

Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy każdą z nich. Na jedną babeczkę wychodzą 3 łyżki masy. Gdy już wszystkie wypełnimy wstawiamy do piekarnika na 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia (około 1h).

Bita śmietana z kokosa:

  • 2 puszki mleka kokosowego schłodzonego w lodówce przez 1 dzień (potrzebujemy część stałą)
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki ksylitolu w formie cukru pudru

 

Wykonanie:

Białą cześć mleka przekładamy do miski i ubijamy przez chwilę mikserem. Następnie dodajecie ksylitol, wanilię i miksujecie jeszcze chwilę. Wkładamy do lodówki na czas gdy pieką się babeczki i stygną.

Na każdą babeczkę wykładamy po 2 łyżki bitej śmietany i dekorujemy owocami.

 

Mascarpone wegańskie:

  • 2 szklanki nerkowców
  • 125 ml oleju kokosowego lub 2 puszki mleka kokosowego schłodzonego 1 dzień w lodówce
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 50ml wody (w momencie gdy dajecie mleko kokosowe nie dodajecie wody)

Wykonanie:

Nerkowce zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 20-30 minut. Po tym czasie miksujecie wszystko i wstawiacie do lodówki żeby stężało. Następnie dekorujecie babeczki serkiem i owocami.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się