Kokosowa Pianka

Jeśli myślicie, że ptasie mleczko występuje tylko na bazie mleka krowiego to muszę Was wyprowadzić z błędu. Otóż możecie przygotować ptasie mleczko praktycznie z każdego mleka roślinnego tylko wtedy trzeba dodać więcej agaru lub zmieszać mleko kokosowe np. z ryżowym lub migdałowym wtedy będzie smak interesujący.

Wersja podana w przepisie jest również dla osób uczulonych na kakao, zrobione jest na bazie karobu (mączka chleba świętojańskiego dostępnego w każdym sklepie ze zdrową żywnością a nawet w dużych hipermarketach). Zrobienie samego ciasta nie jest skomplikowane tylko ewentualnie czas przygotowania jest lekko dłuższy niż tradycyjne słodycze. Więc trzeba uzbroić się w cierpliwość ale wierzę w Was i do pracy 🙂 efekt końcowy będzie smaczny 🙂

 

Składniki na foremkę 24cm:

Spód czekoladowy:

  • 1 puszka mleka kokosowego 400 g
  • 2 łyżki karobu
  • 4 łyżki erytrolu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki agaru

Masa:

  • 2 puszki mleczka kokosowego – 800 g
  • 200 ml mleka roślinnego ryżowego
  • 8 łyżek nasion chia
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 6 łyżek erytrolu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
  • 3 łyżeczki agaru

Wierzch:

  • 1 opakowanie mrożonych malin (truskawek) 450g lub świeżych
  • 4 łyżki erytrolu
  • 3 łyżeczki agaru
  • 100 ml wody

 

Wykonanie:

Spód i masa:

  • Potrzebne nam będą dwa garnki – jeden do części czekoladowej, drugi do części białej.
  • W każdym z nich umieszczamy wszystkie składniki oprócz agaru. Stawiamy garnek na średnim ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając trzepaczką do połączenia się składników. Gdy masa się zagotuję, dodajemy agar i bardzo dokładnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze ok. 8-10 min na małym ogniu do czasu aż masa zacznie nam gęstnieć.
  • Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej masę czekoladową. Następnie wstawiamy do lodówki na około 30 min aż masa się zetnie i będzie sztywna.
  • Gdy spód będzie już gotowy wylewamy na nią masę. Możecie ją wykonać w momencie gdy spód ciasta będzie się chłodzić. Foremkę z masą wstawiamy ponownie do lodówki, ale tym razem na 2-3h. Sprawdźcie po tym czasie czy całe ciasto jest sztywne !!! jeżeli nie będzie trzymajcie ciasto dłużej. Jest to zależne również od tego jakiej firmy użyjecie mleko kokosowe.

Wierzch:

  • maliny miksujemy (możecie przetrzeć je przez sito ale nie koniecznie) i mieszamy z erytrolem. Dolewamy wody, podgrzewamy. Gdy się zagotuje dodajemy agar. Zmniejszamy ogień i gotujemy również około 8-10 min na małym ogniu to zgęstnienia lekko masy. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i masę. Wstawiamy do lodówki na około 1h.

Ciekawostki:

Wierzch możecie również przygotować w innych smakach zastąpcie maliny swoimi ulubionymi owocami lub zróbcie masę czekoladową wówczas robicie ją tak samo jak spód.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się