Sernik pomarańczowy

Zima powoli się kończy i pomału witamy już wiosnę 🙂 Będzie jeszcze więcej słońca i w końcu będzie cieplej, utz czego akurat bardzo się cieszę osobiście.

Na przywitanie proponuję sernik pomarańczowy zwany przez moich znajomych sernikiem życia 🙂 Dlaczego….hmmm ponieważ nie zawiera glutenu, ani cukru i jest na soku z pomarańczy i prawdziwej wanilii.

A więc jeżeli macie ochotę na przygotowanie tego sernika i zaskoczenie swoich najbliższych zachęcam Was gorąco do przygotowania tego cuda i czekam na Wasze opinie 🙂

Przepis nie jest skomplikowany. Każdy da sobie na prawdę radę i oczywiście wszystkie składniki są dostępne bez problemu. W przypadku herbatników bez glutenowych polecam sklepy ze zdrową żywnością, które są bardzo dobrze zaopatrzone lub jeżeli ktoś nie ma problemu z glutenem może oczywiście przygotować sernik w wersji z tradycyjnymi herbatnikami.

A więc zaczynamy….


Forma 24cm

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników bezglutenowych
  • 60 g masła

 

Składniki na masę:

  • 750 g twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 150 g ksylitolu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z skórka z 2 pomarańczy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 jajka

 

Składniki na sos pomarańczowy:

  • 90 g miękkiego masła
  • 120 g ksylitolu
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • sok i skórka z 1 pomarańczy

 


Wykonanie:

Spód sernika:

  • Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia.
  • W malakserze miksujemy ciasteczka i dodajemy masło. Wszystko miksujemy do połączenia składników.
  • Ciasteczka z masłem wysypujemy do wcześniej przygotowanej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, również boki wykładamy papierem do pieczenia.
  • Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.

 

Masa:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza (thermoobieg)
  • Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki i ucieramy na jednolitą masę przez kilka minut. Masa musi być płynna i bez grudek.
  • Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  • Sernik pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy sernik przez 50 minut. Po tym czasie zostawiamy sernik jeszcze w piekarniku przez 10 min. Po tym czasie wyciągamy sernik do przestygnięcia.

 

Polewa:

  • Do miseczki metalowej wbijamy jajka i żółtka i dosypujemy ksylitol i ustawiamy miseczkę na garnek z wodą, czyli przygotowujemy polewą w kąpieli wodnej. Ubijamy składniki to rozpuszczenia składników i dodajemy następnie masło, skórkę i sok z pomarańczy i dalej mieszamy.
  • Gdy masa nad trochę odparuje i zacznie gęstnieć ściągamy z ognia i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Najlepiej jeszcze wstawić ją do lodówki na całą noc.
  • Na wystudzony sernik wylewamy masę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *