Sernik Kajmakowy

13248540_1250258665008271_4770241609238182102_oSezon zimowy w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Polecam w tym czasie wysiłek fizyczny, a nawet spacer żeby trochę się poruszać i dotlenić organizm.

Sezon zimowy to również sezon na serniki, więc tym razem proponuję sernik kajmakowy oczywiście bez pszenicy i na dobrej masie kajmakowej lub na własnym kajmaku.

Z czym mi się kojarzy sernik kajmakowy…? Z błogim stanem 🙂

Przepis na masę kajmakową podam Wam i będziecie sami decydować czy zrobicie go z gotowej masy (wówczas gdy nie macie czasu na jej przygotowanie) lub z kajmaku własnej roboty.
Oczywiście musicie pamiętać aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową wówczas sernik będzie zrelaksowany i puszysty.

Składniki: Foremka 24 cm

Spód:

  • 200g ciasteczek/herbatników bez pszenicy
  • 60g masła

 

Masa:

  • 750g twarogu prawdziwego
  • 250g serka mascarpone
  • 300g masy kajmakowej (gotowej lub własnej)
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii lub 1 laska wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Masa kajmakowa na około 500ml:

  • 1,5 l mleka 3,2 %
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku lub 2 laski wanilii
  • szczypta soli

 

Polewa:

  • 100 ml kremówki 30% lub 36%
  • 100g mascarpone
  • 100g masy kajmakowej
  • gorzka czekolada 70%


Przygotowanie spodu:

  • W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło. Ciastka miksujemy w malakserze na proszek.
  • Do ciastek wlewamy masło i wszystko razem miksujemy, aby składniki się połączyły.
  • Dno foremki i boki wykładamy papierem do pieczenia. To ułatwi nam zdecydowanie wyjęcie sernika.
  • Tak przygotowany spód i foremkę wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.


Przygotowanie kajmaku:

  • Do garnuszka z bardzo szerokim  i grubym dnem nalać mleka. Dodać cukier, sól, wanilię, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
  • Zmniejszyć moc palnika, gotować na minimalnej mocy przez około 2 – 3 godziny (mieszając bardzo rzadko), aż całość nabierze głębokiego karmelowego koloru i zgęstnieje.

 


Przygotowanie masy:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza (termoobieg).
  • Twaróg, mascarpone i masę kajmakową (gotowa lub przygotowana przez nas) miksujemy za pomocą malaksera. Następnie dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną oraz wanilię i dalej ucieramy. Gdy wszystkie składniki nam się połączą przelewamy masę na przygotowany wcześniej spód.
  • Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza, następnie po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni Celsjusza i pieczemy przez 50 minut.
  • Gdy sernik upiecze się nie wyciągamy go i nie uchylamy drzwiczek piekarnika tylko trzymamy go jeszcze 10 minut w zamknięciu. Dopiero po tym czasie uchylamy drzwiczki lub wyciągamy sernik i zostawiamy do przestygnięcia

 


Przygotowanie polewy:

  • Śmietankę ubijamy i następnie dodajemy mascarpone i masę kajmakową. Wszystkie składniki łączymy do jednolitej masy.
  • Masę wkładamy na 30 min do lodówki.
  • Przygotowaną masą dekorujemy wystudzony sernik i posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady

Będziecie zadowoleni 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *