Puszyste ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym

Nowy miesiąc i nowy przepis. Tym razem puszyste delikatne ciasto czekoladowe bez mąki poszło w ruch.

Ponieważ uwielbiam czekoladę i jestem jednym z wielu fanów tego smakołyku postanowiłam przerobić swój podstawowy przepis na ciasto czekoladowe i tym razem zrobić je bez mąki na bazie cukru trzcinowego. Zamiast cukru trzcinowego możecie oczywiście użyć ksylitolu więc jest wiele możliwości i zdrowszych opcji.

Ale na początek polecam Wam zrobić wersję podstawową, a następnie pobudźcie swoją kreatywność i do dzieła 🙂

Ciasto jak na pierwszy rzut oka wyda Wam się, że długo się je przygotowuje. Nic bardziej mylnego 🙂

Natomiast sam proces studzenia to już co innego więc polecam ciasto przygotować dzień wcześniej lub rano żeby doszło i odpoczęło 🙂

 

Składniki na foremkę 24 cm:

  • 300g gorzkiej czekolady 60-70% bez cukru
  • 125g masła lub oleju kokosowego
  • 125g cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 6 jaj
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 150g mrożonych malin lub wiśni

Składniki na krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 200g śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • skórka cytrynowa z 1 cytryny
  • ziarna z 1 laski wanilii (ale nie musicie jej dodawać)

 

Wykonanie ciasta:

  • piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza z funkcją termoobieg. Dno i boki foremki wykładamy papierem do pieczenia.
  • do rondelka wkładamy połamaną na kawałki czekoladę, olej i masło. Na średnim ogniu roztapiamy składniki i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy.
  • do jednej miski wbijamy wbijamy 2 jajka całe (bez skorupki :)) + 4 żółtka, dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy za pomocą widelca. Pozostałe 4 białka ubijamy z cukrem trzcinowym na sztywno, aż masa będzie błyszcząca.
  • żółtka dodajemy powoli do masy czekoladowej i mieszamy. Następnie dodajemy mrożone owoce do masy i mieszamy ponownie.
  • na samym końcu dodajemy najpierw połowę ubitej piany i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki masę i po chwili dodajemy resztę piany. Całość mieszamy.
  • masę wylewamy do foremki i pieczemy 30 min.
  • gdy ciasto się upiecze wyciągamy i studzimy.

 

Wykonanie kremu:

  • do miski wkładamy wszystkie składniki i ubijamy do połączenia się składników.
  • gdy ciasto jest już przestudzone dekorujemy je kremem i ozdabiamy ulubionymi owocami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *