Mordoklej – wegańska krówka

Krówka wegańska, zwana mordoklejem lub na odwrót. Prawda jest taka, że jest rewelacyjna. Na co dzień możecie ją kosztować w Stojakach gdzie dostępne są moje słodycze i jedzonko.

Oparta jest na mleku kokosowym, które najchętniej używałabym i używam do wszystkiego jako zamiennik mleka i śmietany do potraw, czyli sosów, ciast, deserów, napoi.


Jeżeli lubisz smak czekolady i mleko kokosowe to ta słodycz jest stworzona dla Ciebie 🙂

Nic nie poradzę, że jestem fanką czekolady gorzkiej która ma dużo właściwości zdrowotnych jak się okazuje ale niedługo również będą przepisy na własną czekoladę bo też taką robię i wybieramy sami dodatki. Ale to w innym wpisie tu skupmy się na mordoklejce.

Przepis nie jest skomplikowany potrzebujemy dosłownie kilku składników, garnek, łyżkę do mieszania, foremkę kwadratową oraz papier do pieczenia i miejsce w lodówce.

Składniki: Foremka kwadratowa 18cm x 18cm

  • 2 puszki mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce i potrzebna jest nam biała stała część)
  • 6 czekolad gorzkich 70%
  • 10 łyżek syropu z agawy
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 2 szklanki orzechów ziemnych niesolonych

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i roztapiamy. Nie zagotowujemy. Mieszkamy cały czas, aż uzyskamy jednolitą masę. Ściągamy garnek z ognia. Dosypujemy orzechy i mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Foremkę wkładamy do lodówki na kilka godzin, min. 6h najlepiej cały dzień lub noc.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *