Kulki bananowe

Wiosna w pełni za oknem, więc wszyscy zaczynają wychodzić więcej na świeże powietrze i dbać o siebie. Zwłaszcza o linię 🙂

Dzisiejsza propozycja wyszła w wyniku tego co zostało w zapasach i żeby nie zmarnowały się produkty trzeba było pobudzić swoje szare komórki do kreatywności i wyszło takie oto cudo.

Kulki są w pełni wegańskie, bez glutenu i bez cukru chyba, że stwierdzicie że zmieniacie składniki i będzie opcja wegetariańska.

Kulki robi się szybko i bez problemu co większości ułatwi życie ta opcja i oczywiście składniki nie są skomplikowane dlatego też dostanie składników nie będzie trudnością dla Was.

A więc do dzieła….

Składniki:

  • 10 niedojrzałych bananów
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 100g różnych rodzajów posiekanych orzechów (u mnie migdały, nerkowce)
  • 50g rodzynek
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 100g ksylitolu

 

Do smażenia:

  • olej kokosowy

 

Do obtoczenia:

  • podprażone wiórki kokosowe

 

Wykonanie:

Banany obieramy, kroimy na kawałki i odstawiamy. Roztapiamy 2 łyżki oleju kokosowego i smażymy posiekane orzechy. Kiedy zbrązowieją, dodajemy rodzynki i smażymy przez kilka sekund dłużej. Wsypujemy zmieloną gałkę muszkatołową i kardamon. Mieszamy i odstawiamy, aby masa ostygła.

Rozgrzewamy pozostały tłuszcz i smażymy banany tak długo, aż będą miękkie i miejscami przyrumienione (musimy zwrócić uwagę na ten etap ponieważ banany mogą przywierać do dna garnka). Dodajemy ksylitol i mieszając cały czas smażymy dalej, aż masa zgęstnieje i stanie się jednolita. Ten proces trwa około 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

Masę bananową mieszamy z masą orzechową i za pomocą dużej łyżki nabieramy masę i formujemy kulki.

Rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy kulki przez 2 minuty, aż będą miały złoty kolor. Staramy się aby podczas smażenia kulki nie zlepiły się i nie przykleiły do siebie. Posypujemy podprażonymi wiórkami kokosowymi.
Podajemy na ciepło lub zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *