Ciasto jaglane z kokosową pianą a’la Rafaello

Zima prawie w pełni chodź u mnie jakoś ani widu ani słychu śniegu tylko przymrozek, ale nic trzeba sobie jakoś radzić w te dni. Trochę się dzieje u mnie ostatnio więc cieszę się, że na chwilę znalazłam czas żeby dodać posta.

Ciasto jaglane możecie co jakiś czas wcinać w jednej z kawiarni z którą współpracuję i naniosłam lekkie poprawki do niego więc śmiało możecie sami wykonać to ciacho 🙂

Do przygotowania Rafaello nie potrzebujecie dużo składników. Wszystkie są łatwo dostępne i przede wszystkim szybko się robi.

Do zmiksowania kaszy jaglanej użyjcie malaksera lub blender kielichowy nie siłujcie się z ręcznym blenderem gdyż możecie go spalić !!!

Składniki na foremkę 24cm okrągła:

Spód:

  • 125 ml wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego płynnego
  • 1  łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy lub melasy buraczanej

Masa:

  • 150g suchej kaszy jaglanej
  • 500 ml wody do zagotowania kaszy
  • 1 puszka (400ml) mleka kokosowego (potrzebna nam jest stała część mleka kokosowego schłodzonego minimum 4-6h) – (ja używam z firmy THAI COCO ale jeżeli macie swoje ulubione to użyjcie jego)
  • 125 ml oleju kokosowego płynnego
  • 125 ml syropu klonowego lub syropu z agawy lub melasy buraczanej
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 250 ml wiórków kokosowych

Warstwa na wierzch:

  • 1 puszka (400ml) mleka kokosowego (stała część mleka kokosowego schłodzonego minimum 4-6h)
  • 1 łyżka ksylitolu, erytrolu

Dekoracja:

  • 1 opakowanie płatków kokosowych lub 1/2 szklanki wiórków kokosowych, które prażymy na suchej patelni

Wykonanie:
Spód:

  • Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia.
  • Olej kokosowy z syropem klonowym lub agawą mieszamy. Odstawiamy na bok.
  • Na dno foremki wysypujemy wiórki kokosowe i wyrównujemy. Następnie delikatnie polewamy dno olejem ze słodem i wstawiamy foremkę do lodówki na czas przygotowywania masy.
  • Nie martwcie się że nie pokryjecie całego dna olejem to jest tylko do lekkiego połączenia resztę sklei masa.

Masa:

  • Do miski lub garnka wsypujemy kaszę, którą zalewamy wrzątkiem i czekamy 3-5 min. Przecedzamy przez drobne sitko i wsypujemy kaszę do garnka. Zalewamy ją 500 ml zimnej wody i gotujemy ją najpierw na dużym ogniu do momentu zagotowania. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę około 20 min do wchłonięcia całkowicie wody. Odstawiamy.
  • Wszystkie pozostałe składniki wsypujemy i wlewamy do malaksera łącznie z kaszą (najlepiej jak jest ciepła – lepiej się miksuje) i miksujemy do połączenia składników i na jednolitą masę. Masa będzie wyglądać jakby miała grudki i nie będzie w całości zmiksowana przez wiórki kokosowe. Więc tym się nie przejmujcie i nie martwcie.
  • Gdy mamy już gotową masę przelewamy ją na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do lodówki na jakieś 6h.

Warstwa wierzchnia:

  • Mleko kokosowe, czyli stałą jego część ubijamy razem z ksylitolem lub erytrolem.
  • Bitą śmietanę z kokosa możecie wyłożyć na lekko przestudzone ciasto lub po jego całkowitych wystygnięciu i zesztywnieniu. Decyzja należy do Was. Tylko nie na gorące !!! śmietana Wam popłynie !!!

Dekoracja:

  • Gotowe ciasto posypujemy podprażonymi płatkami kokosowymi lub wiórkami kokosowymi.

Życzę Wam smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się