Ciasto czekoladowe z buraka


Ciasto czekoladowe z buraka sprawdza się w każdej sytuacji i okazji. Propozycja dla osób, które nie tolerują jajek, mleka, nabiału. Wersja wegańska na orkiszu i mocno buraczkowe połączone z agawą i gorzką czekoladą sprawia połączenie idealne. Smak buraka nie jest wyczuwalny jest tak zamaskowany, że nie będziecie go czuć więc nie ma co panikować !!!

Mąkę orkiszową możecie zamienić na ryżową lub kukurydzianą ale musicie pamiętać o tym, że ciasto będzie cięższe i bardziej suche. Również żeby ciasto było bardziej wilgotne możecie dać o 1-2 buraka więcej niż w przepisie.

Do wykonania ciasta będzie potrzebny oczywiście piekarnik. Dobry mikser lub tarka i oczywiście opcja do wyboru piekarnik lub garnek do buraków. Czyli możecie je upiec lub ugotować ale dla mnie lepsza jest wersja pieczonych buraków. Jednak decyzja należy do Was.

Składniki na foremkę 26 cm okrągłą:

Składniki mokre:

  • 4 buraki surowe średniej wielkości (buraki ugotujcie – około 45 min jak będą miękkie –  lub upieczcie – piekarnik nastawcie na 200 stopni Celsjusza, czas: 1:20h – najlepiej dzień wcześniej)
  • 100 g gorzkiej czekolady (roztapiamy z kąpieli wodnej)
  • 150 ml syropu z agawy lub klonowego
  • 250 ml mleka ryżowego
  • 125 ml oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżka czubata kakao
  • 1 łyżka czubata kawy Inki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli kłodawskiej lub himalajskiej

Polewa:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml mleka ryżowego
  • owoce

 

Wykonanie:

  • Buraki pieczemy w folii aluminiowej wtedy są miękkie fajne ale jeśli nie chcecie to wówczas gotujecie lub pieczenie w rękawie do pieczenia.
  • Gdy buraki macie już gotowe miksujecie je na drobno lub ścieracie na tarce na najdrobniejszych oczkach.
  • Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  • Wszystkie mokre składniki umieszczamy w dużej misce natomiast suche w mniejszej. W obu miskach mieszamy składniki przed połączeniem. Suche składniki wsypujemy do mokrych i za pomocą łyżki lub rózgi mieszamy wszystko to jednolitej konsystencji.
  • Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na termoobieg na temperaturę 175 stopni Celsjusza.
  • Masę przelewamy do foremki i pieczemy 40 min.
  • Ciasto po upieczeniu będzie trochę wilgotne ale zostawcie takie jak będzie.
  • Ciasto studzimy.

Polewa:

  • Czekoladę łamiemy na drobne kawałeczki do miseczki.
  • Zagotowujemy mleko i przelewamy je do czekolady. Czekamy tak z 1 minutę i mieszamy do połączenia składników. Polewę przelewamy na ciasto i dekorujemy owocami.

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się