Brownie

Brałni2Brownie brownie brownie…ahhh to browni !!!
Niedawno przyjechałam z Konferencji Bloggerów See Bloggers 2016, na której uczestnicy mogli skosztować słodyczy przeze mnie przygotowanych i między innymi było to czekoladowe bóstwo, które bardzo przypadło wszystkim do gustu.

Na co dzień możecie skosztować je w Stojakach gdzie przygotowuje słodkości i jedzonko. Więc jeśli macie ochotę i załapiecie się na kawałek pysznego brownie zapraszam Was serdecznie 🙂

Brownie powstało na potrzeby tak na prawdę własne, czyli bez cukru, bez laktozy, bez mąki ale na jajkach. Ogólnie stworzyłam kilka wersji brownie również bez jajek ale ta akurat propozycja zawiera jajka z wolnego wybiegu.

Mam nadzieje, że przypadnie Wam do gustu ta propozycja i czekam na Wasze opinie i inspiracje 🙂

A więc co będzie nam potrzebne…..

Składniki na blaszkę kwadratową 23cm x 23cm:

  • 175g daktyli suszonych
  • 330g gorzkiej czekolady 70%
  • 3 jajka
  • 120g oleju kokosowego
  • 45g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 40g płatków migdałowych
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.

Daktyle wrzucamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem – tylko tyle by woda je przykryła. Odstawiamy pod przykryciem na 10-20 minut by napęczniały i zmiękły.

Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do rondla, dodajemy olej. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż czekolada całkowicie rozpuści się. Zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę mieszamy z kakao i solą. Jajka lekko roztrzepujemy.

Daktyle odcedzamy na sitku i miksujemy na gładką masę. Masę daktylową dodajemy do rozpuszczonej czekolady i mieszamy. Stopniowo dodajemy do masy roztrzepane jajka ciągle mieszając. Następnie tak samo wsypujemy mąkę z kakao, cały czas mieszając. Wsypujemy płatki migdałowe. Energicznie mieszamy masę łyżką lub szpatułką przez około 1 minutę.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Pieczemy około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Brownie wspaniale smakuje podane z ubitą kokosową śmietanką lub owocami.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *