Brownie BG

Brownie podbija serce chyba każdego 🙂 z czego akurat Ja bardzo się cieszę i jest mi miło jak podbijam podniebienia smakiem innych, którzy chętnie po niego wracają i kochają czekoladę.

Moim typem zawsze jest czekolada jeżeli chodzi o słodkości, a że najszybciej praktycznie można przygotować akurat ten przysmak (piecze się w zaledwie 15 min) więc czemu nie można sobie dogadzać często lub częściej kiedy chcemy.

Przepis jest bardzo prosty i niżej znajduje się przepis na zdrowszą wersję brownie gdyż jest bezglutenowe !!! 🙂

Deser nadaje się na każdą okazję i na spotkanie z przyjaciółmi lub w podróż.

Więc na co czekać ? Zapraszam Was do wypróbowania przepisu i czekam na Wasze opinie 🙂

Co będziemy potrzebować do przygotowania Brownie…..

Forma: 38 cm x 22 cm

Liczba porcji: 12-15

 Składniki:

  • 300 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady (60%-70% kakao) dobrej jakości
  • 4 jajka
  • 225 g cukru trzcinowego
  • 75 g mąki ryżowej + 75 g mąki kukurydzianej + 52 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g  posiekanych grubo orzechów włoskich

 

Dodatkowo:

  • 100 g  posiekanej tabliczki gorzkiej czekolady 60-70%

 

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Przygotuj foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Masło pokrój na kawałeczki, przełóż do rondelka i na małym ogniu niech się roztopi. Gdy masło będzie już roztopione dodaj gorzką czekoladę połamaną na kosteczki i wymieszaj się z roztopionym masłem do połączenia składników.
  • W oddzielnej misce zmiksuj jajka na wysokich obrotach. Gdy z jajek utworzy się puszysta masa (konsystencja podobna do kogla mogla) dodaj po łyżce cukru ciągle ubijając. Gdy dodasz cały cukier masa niech jeszcze się miksuje przez 2-4 min. Dodaj następnie mieszankę mąk łyżka po łyżce miksując na małych obrotach. Gdy już to zrobisz wlej czekoladę i chwilę zmiksuj to połączenia się składników. Na końcu wsyp posiekane orzechy i wymieszaj masę za pomocą łyżki lub łopatki.
  • Masę przelej do przygotowanej blaszki, wyrównaj powierzchnię, posyp drobno posiekaną czekoladą.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po upieczeniu odstawić na ok. 30 minut do 1 godziny lub dłużej.

4 komentarze

  • Przepis wygląda pysznie 🙂 mam jednak pytanie początkującego w kuchni – czy do masy jajka+cukier+mąki wlewamy ciepłe (gorące?) czy wystudzone masło z czekoladą?

    • w momencie gdy masło jest już roztopione i dodamy czekoladę temperatura spada i wlewamy od razu. W tym przypadku czekolada z masłem jest ciepła i taką dodajemy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *